Curtea de Apel Iași a respins, printr-o hotărâre definitivă, cererea de anulare a autorizației în baza căreia firmele Axa Optic și HR Global Consult au construit centrul medical privat din curtea Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad.
În momentul în care, în anul 2011, Consiliul Local Bârlad a scos la licitație, spre vânzare, suprafața de teren pe care acum este ridicat deja, în proporție de 90%, respectivul edificiu medical privat, a fost pusă condiția expresă ca pe acesta să fie construit un centru medical funcțional pentru prestarea de servicii medicale specializate și servicii de investigații medicale (imagistică medicală – RMN, computer tomograf, investigații de laborator etc.).
Pe scurt scurt, la nivelul Consiliului Local Bârlad și Primăriei Municipiului Bârlad s-a dorit găsirea unei soluții prin care bârlădenii, în special cei internați în spital, să poată beneficia cât mai repede de serviciile medicale pe care statul, pe fondul subfinanțării domeniului sănătății, nu reușea să le asigure prin intermediul Spitalului „Elena Beldiman”.
Investitorii privați au ținut cont de buna intenție a autorităților locale și au realizat investiția conform autorizației primite. Ulterior însă, în calea finalizării investiției au fost puse diverse piedici, în special pe fondul tensiunilor dintre factorii de influență politică locală.
Care este istoricul acestei dispute juridice? În anul 2017, Primăria Municipiului Bârlad a solicitat în instanță, la Tribunalul Vaslui, anularea autorizației de construire a respectivului centru medical privat, invocând o serie de aspecte care, conform specialiștilor instituției, ar fi constituit neconformități.
Dosarul a fost judecat mai întâi la Tribunalul Vaslui, iar, ulterior, la Curtea de Apel Iași, ambele instanțe respingând cererea Primăriei Municipiului Bârlad. Pe 29 iunie 2020, cererea privind anularea autorizației de construcție nr. 212/2012, emisă de Primăria Municipiului Bârlad, a fost respinsă de Tribunalul Vaslui, iar la data de 14 decembrie 2020, recursul împotriva Sentinței Civile nr. 221/CA/2020 formulat de Primăria Bârlad a fost respins definitiv, ca nefondat, de Curtea de Apel Iași.
În perioada pandemiei, nevoia de servicii medicale a pacienților din Bârlad și comunele limitrofe a crescut. Din păcate, oferta de servicii de sănătate a scăzut dramatic în oraș, în special pentru cazurile non-COVID care necesită spitalizare. Pacienții cu afecțiuni cronice acutizate sunt nevoiți, de luni de zile, să se deplaseze la Vaslui, Iași sau în alte localități din tara pentru a se trata, cu tot ce înseamnă asta – consum de energie, timp și bani. Și nu de puține ori, cu riscul de a nu primi asistența medicală de urgență în timp util.
Pentru pacienții aflați în stare critică (accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic, etc.) întârzierea acordării serviciilor medicale de urgență nu se măsoară în ore sau minute ci în pierderea de vieți omenești.
În aceste condiții, este cu atât mai importantă finalizarea unui centrul medical privat, cum este cel construit legal lângă Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad. Sentința Curții de Apel Iași, creează premisa să se poată face pași importanți pentru clarificarea situației în interesul bârlădenilor, astfel încât aceștia să poată beneficia de facilitățile medicale moderne ce le vor fi puse la dispoziție în noul centru medical privat.
Decizia Curții de Apel Iași creează un nou context, în care investiția medicală din zona de nord a spitalului bârlădean ar putea deveni funcțională, într-un timp relativ scurt. Pentru aceasta, trebuie doar ca toți factorii de decizie să acționeze cu bună credință și să acorde sprijinul necesar investitorilor locali din domeniul medical. Aceștia trebuie priviți ca parteneri importanți pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare ale Bârladului în domeniul sănătății.
Din punctul de vedere al celor două firme finanțatoare există soluții, iar investiția poate fi dezvoltată pe viitor, fie în mod independent de investitorii privați, fie printr-un parteneriat public-privat (cu Primăria și Consiliul Local Bârlad, Consiliul Județean Vaslui, Ministerul Sănătății etc.).
În funcție de necesitățile și cerințele pacienților și în conformitate cu viziunea autorităților locale privind dezvoltarea facilităților medicale la nivelul Bârladului, vor fi identificate oportunitățile de dezvoltare a investiției, spre binele comunității. Pacienții din Bârlad și împrejurimi merită o clinică medicală sau un spital nou, ori o clinică de recuperare post-COVID, în care să beneficieze de servicii medicale de calitate, decontate prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, astfel încât să nu mai fie nevoiți să se trateze sau interneze departe de casă.
de Mihaela Niculescu