Agricultura va beneficia din anul viitor de o nouă măsură fiscală care să atragă forța de muncă. Este vorba despre impozit zero pe salariul minim în agricultură. Conducerea Ministerului Economiei susține că o astfel de măsură va scoate din sărăcie milioane de oameni.
În prezent, fermierii beneficiază de un ajutor financiar lunar, dacă angajează tineri în sectoarele agricultură, acvacultură și industria alimentară. Sprijinul financiar se acordă după ce au fost aprobate normele metodologice de aplicare a Legii nr. 336/2018 privind aprobarea programului de stimulare a angajării tinerilor.
Conform actului normativ, fermierul care face dovada angajării a doi tineri beneficiari ai programului primește următorul sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoană angajată: 1.000 lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură și/sau industrie alimentară; 750 lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum și cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare; 500 lei pentru persoanele fără studii.
Tinerii beneficiari ai programului trebuie să aibă studii de specialitate în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare . De asemenea, pentru a beneficia de prevederile legale, angajatorii fermieri au obligația de a încheia cu tinerii contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puțin de 12 luni.
(Dănuț CIOBANU)