În cursul anului 2021, sectorul vitivinicol din România va beneficia de fonduri europene nerambursabile care se ridică la suma de 45,844 milioane de euro. Măsurile pentru care se acordă sprijin financiar producătorilor din sectorul vitivinicol în perioada 2019-2023 sunt:
restructurarea şi reconversia plantațiilor viticole; promovarea vinurilor, prin submăsura de informare pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la consumul responsabil de vin şi la schema de denumiri de origine controlată şi indicații geografice, precum şi submăsura de promovare în țări terțe, în vederea îmbunătățirii competitivității vinurilor cu denumire de origine controlată, indicație geografică sau a vinurilor pentru care se indică soiul viţei-de-vie; asigurarea recoltei; investiții; distilarea subproduselor. De aceste sume vor beneficia producătorii din sectorul vitivinicol, persoane fizice sau juridice care îşi desfășoară activitatea în sectorul vitivinicol, precum şi forme asociative ale acestora.
În județul Vaslui, suprafața ocupată cu viță de vie pentru vin este de 11.247 hectare, din care aproximativ o treime cu soiuri nobile și restul cu vii hibride. Dintre soiurile nobile, aproximativ 64% sunt albe, iar producția de struguri din soiuri nobile obținută în toamna anului 2019 a fost de circa 35 de mii de tone, din care s-a obținut o cantitate de 230.987 hl de vin.
Prin programele de restructurare/reconversie a plantațiilor viticole, producătorii vitivinicoli din județul Vaslui și-au îmbunătățit constant calitatea vinurilor, prin înlocuirea soiurilor existente în cultură, în scopul adaptării producției la cerințele pieții. Din 2014 și până în prezent, la Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui au fost aprobate 12 planuri individuale de restructurare/reconversie pentru suprafața totală de 302 hectare, sprijinul financiar total fiind de 4.412.004 lei.
(Dănuț CIOBANU)