În ultimele zile, timpul de așteptare în fața unor cabinete ale medicilor de familie din Bârlad a crescut considerabil, din cauza activității de programare a pacienților la vaccinare. Atât ei cât și cadrele medicale din spitale vor fi stimulate financiar, în funcție de cât de mult se vor implica în această importanta campanie de imunizare.
Acum există și cadrul legal. Vineri, 16 ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind felul în care vor fi plătiți cei implicați în vaccinarea românilor.
Potrivit actului normativ, medicii vor primi 90 de lei pe oră, asistenții medicali, 45 de lei, iar registratorii, 20 de lei. Acestea sunt sumele brute ce vor fi acordate personalului din centrele de vaccinare.
Alături de cadrele medicale din spitale vor fi antrenați în campania de vaccinare și medicii de familie. Pentru programarea pacienților în platforma națională de vaccinare, considerată muncă suplimentară, medicii de medicină primară vor fi remunerați cu 30 de lei pentru fiecare pacient programat și vaccinat.
Suma crește la 50 lei/ pacient dacă se depășește pragul de 50% din lista totală de pacienți eligibili pentru vaccinare. Dacă se depășește pragul de 60%, medicii de familie vor fi recompensați cu câte 60 de lei pentru fiecare pacient.
Această modalitate de stimulare a medicilor de familie are drept scop creșterea procentului persoanelor imunizate. Rămâne însă la latitudinea medicilor de familie cât de mult se vor implica. (M. N.)