Est News

Municipiul Vaslui riscă să aibă soarta Negreștiului, în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă

de Dănuț CIOBANU 

Alimentarea cu apă a municipiului Vaslui este departe de a fi rezolvată. Consilierii județeni din opoziție au avertizat conducerea SC Aquavas Vaslui că barajele Solești și Pușcași au un volum de apă foarte mic și există riscul să nu fie asigurat volumul de apă pentru oraș. Practic, dacă nu se identifică soluții, locuitorii Vasluiului ar putea avea soarta celor care locuiesc în Negrești, unde alimentarea cu apa este la program. Conducerea Aquavas susține că, la această dată, municipiul Vaslui are rezerve de apă suficiente.

Municipiul Vaslui dispune de surse de alimentare cu apă potabilă tot mai anemice. Marius Arcăleanu, consilier județean PNL, a precizat că barajul de la Solești este la această dată la un nivel foarte scăzut. În contextul în care în ultimii ani seceta a fost prezentă în zona noastră, iar rezervele de apă din sol s-au diminuat constant, consilierul a întrebat conducerea SC Aquavas Vaslui dacă a identificat soluții pentru a depăși astfel de situații complicate. În prezent, municipiul Vaslui dispune de trei surse de alimentare cu apă: Solești, Pușcași și râul Bârlad.

”Cele două surse de la acumulările Solești și Pușcași sunt la un nivel deloc îmbucurător. Alimentarea orașului cu apă este o problemă, care va apărea pe viitor”, a precizat Marius Arcăleanu.

Gabriel Beșleagă, directorul Aquavas Vaslui, a precizat că, la această dată, nu sunt motive de temere în ceea ce privește alimentarea cu apă a municipiului reședință de județ.

”La Solești sunt 2,6 milioane de metri cubi (mc) de apă, din care 2,2 milioane se pot exploata, iar municipiul Vaslui consumă lunar 250.000 de mc. Barajul de la Pușcași este la un nivel normal de retenție de 3 milioane de mc. Vom monta o pompă nouă pe râul Bârlad care va funcționa 24 din 24 de ore. Avem rezerva de apă asigurată”, a dat asigurări Gabriel Beșleagă.

Potrivit datelor Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, la mijlocul anului 2020, cea mai mare problemă a fost la acumularea Căzănești, unde de la un nivel normal de retenție al apei de 3.799.000 mc, volumul apei a scăzut la numai 867.000 mc. La aceeași dată, situația stocurilor de apă în restul acumulărilor era următoarea: Solești (volum normal 12.256.000 mc – volum existent 4.157.000 mc); Cuibul Vulturilor (volum normal 4.319.000 mc – volum existent 3.754.000 mc); Pușcași (volum normal 5.446.000 mc – volum existent 4.156.000 mc); Poșta Elan (volum normal 3.354.000 mc – volum existent 2.004.000 mc); Tungujei (volum normal 8.627.000 mc – volum existent 2.857.000 mc).

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version