Est News

Un pas important la Bârlad pentru un transport modern de călători

Discuții aprinse în comisii, pe 28 ianuarie, înainte de ședința ordinară a Consiliului Local Bârlad, pe marginea proiectului de delegare a gestionării transportului în comun de persoane către SC CUP SA.

Cel mai vocal consilier a fost independentul Bogdan Sârbu care a dorit să afle detalii cu privire la unele aspecte referitoare la transportul public în comun, care urmează să fie preluat de CUP. Atât primarul Dumitru Boroș cât și Adrian Bobeică, directorul executiv al SC CUP SA, au adus lămuriri, iar în cele din urma proiectul a trecut fără probleme.

Odată ce proiectul a fost aprobat de consilieri, CUP SA poate să demareze toate procedurile pentru obținerea autorizațiilor necesare pentru dobândirea calității de operator de transport persoane. Acest lucru ar putea dura 2-3 luni.

După aprobarea bugetului local, la sfârșitul lunii februarie, se va trece la achiziția de autobuze și microbuze noi sau second hand pentru desfășurarea transportului pe rutele deja cunoscute. Primăria va achiziționa și 10 autobuze electrice care vor circula pe traseele noi, SC CUP fiind obligată să asigure transportul pe toate traseele din Bârlad.

Primăria Bârlad a semnat deja contractul de finanțare în valoare de 21 milioane de lei obținuți prin câștigarea unui proiect european, cu scopul de a achiziționa autobuze electrice. În cadrul acestui proiect este cuprins și un soft de management al traficului, cu ajutorul căruia călătorii vor ști exact când sosește autobuzul în fiecare stație, monitorizarea transportului făcându-se în mod electronic.

Adrian Bobeică a precizat că preluarea propriu-zisă de către CUP a transportului de călători în Bârlad se va face în maximum un an, timp în care SC Unistil va asigura transportul de persoane în localitate.

De asemenea, directorul CUP a mai declarat că se vor achiziționa patru autobuze și trei microbuze, în leasing, urmând ca apoi să fie primite și cele 10 autobuze electrice a câte 16 locuri fiecare.

Adrian Bobeică spune că autobuzele clasice pot fi achiziționate doar de Primărie sau împreună cu SC CUP. Sarcina Primăriei este de a pune la dispoziție mașinile (parțial sau integral), infrastructura (depoul, autobaza, stațiile), iar SC CUP va trebui să suporte cheltuielile cu personalul (22 de angajați doar șoferi), dar și cu alte cheltuieli specifice unui operator de transport.

Reprezentanții municipalității au concluzionat că la Bârlad autobuzele vor fi achiziționate și puse în funcțiune înainte de anul 2023. Prin accesarea de fonduri europene necesare achiziționării de autobuze electrice, Primăria a dorit să modernizeze transportul public de persoane din oraș, astfel încât bârlădenii să beneficieze de condiții civilizate de transport. Întrucât municipalitatea a depus și câștigat proiectul cu finanțare europeană, doar Primăria sau o societate din subordine putea prelua acest serviciu. (M.N.)

Exit mobile version