Est News

Adio sporuri! Cei peste 38.000 de bugetari din județul Vaslui vor resimți factura COVID-19

de Dănuț CIOBANU 

La aproape un an de la declanșarea pandemiei de coronavirus, angajații la stat se vor confrunta cu primele reduceri salariale. Dacă lucrătorii din privat au lefurile diminuate și multe persoane și-au pierdul locul de muncă, bugetarii nu au resimțit până acum impactul COVID-19. Oamenii de afaceri vasluieni s-au arătat indignați de faptul că bugetarii solicită majorări de salarii sau fel și fel de sporuri. „Bugetarii să vină în privat să vadă cum se câștigă un ban!”, au spus reprezentanții mediului economic.

Obligat să se înscrie într-un deficit bugetar de 7% din PIB, Guvernul Căți caută cu disperare zone din care să reducă cheltuielile publice. Una din primele măsuri pe care guvernanții le vor aplica angajaților de la stat este eliminarea sporurilor. Lista sporurilor pentru bugetari pare fără sfârșit: spor pentru munca la calculator, spor de toxicitate, spor pentru „uzura prematură a organismului”, spor pentru praf, spor pentru arhivă, toxicitate, stres ori pentru informaţii clasificate, sporul de 30% din salariul de bază primit de angajații prefecturilor pentru activitatea legată de gestionarea pandemiei de Covid-19 etc. Toate aceste sporuri completează generos veniturile funcţionarilor de la cel mai mic nivel până la conducere.

Legea salarizării în vigoare prevedea că sporurile, primele și  compensațiile nu pot depăși pragul de 30% din salariul de bază. Anul acesta, atât salariile, cât și sporurile bugetarilor au fost înghețate la nivelul din decembrie 2020.

Prim-Ministrul Florin Cîțu a precizat pentru presa centrală că toate cheltuielile cu sporurile în sistemul bugetar reprezintă în jur de 600 de milioane de lei. Începând din această săptămână, vor fi puse puse în dezbatere publică modificările avute în vedere de guvernanţi pe subiectul sporurilor, înainte de aprobarea proiectului bugetului de stat.

Mediul de afaceri din județul Vaslui a avertizat încă de la sfârșitul anului trecut că, dacă pandemia de coronavirus va continua și în anul 2021, este de așteptat ca și veniturile angajaților de la stat să fie diminuate.

”E posibil ca scenariul diminuării salariilor cu 20% să fie adevărat, dacă pandemia de coronavirus continuă să își facă de cap. E posibilă o scădere a salariilor atât la bugetari, cât și la lucrătorii de mediul privat. Toată lumea va fi afectată la venituri, indiferent de cine va fi la guvernarea țării. Noi, ca mediul de afaceri, ne împuținăm și noi producem banii care alimentează bugetul consolidat al statului”, spunea Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui

În actuala criză economică provocată de pandemia de COVID-19 nu este posibil ca salariile să mai fie majorate. În acest context, oamenii de afaceri atenționează angajații de la stat că situația este cu mult mai dificilă în mediul privat.

”Nu suntem de acord cu noi majorări de salarii în mediul bugetar. Au salarii foarte bune și acum cer tot felul de sporuri. Bugetarii să vină în privat să vadă cum se câștigă un ban!”, a mai precizat Ionel Constantin.

 

Exit mobile version