Legea bugetului de stat pentru anul 2021 nu prevede sumele aferente despăgubirii fermierilor, ale căror culturi agricole de primăvară au fost afectate de secetă în 2020. Despăgubirile au fost promise anul trecut dar și în acest an, banii urmând să fie plătiți fermierilor până cel târziu în luna aprilie 2021. Ajutorul financiar urma să fie acordat după acelaşi mecanism de plată ca şi despăgubirile pentru culturile de toamnă afectate de secetă anul trecut.
În județul Vaslui, seceta prelungită a afectat grav nu mai puțin de 89.307 hectare de culturi agricole de primăvară. Valoarea totală a pagubelor contabilizate pe întreaga suprafață calamitată se ridică la suma de 233.109.614 lei, cu o pierdere medie de 2.610 lei/hectar. Pentru verificarea în teren a suprafețelor calamitate de secetă, specialiștii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Judeţene (DAJ) Vaslui au întocmit 8.335 procese verbale.
Campania de verificare s-a finalizat în data de 15 septembrie 2020, iar raportul sinteză a fost transmis la Ministerul Agriculturii. Din echipele deplasate în fiecare UAT pentru verificarea culturilor au făcut parte trei membri. Unul de la DAJ Vaslui, unul de la APIA și unul de la primăria locală.
Cea mai afectată cultură de primăvară a fost porumbul. Dacă la floarea soarelui gradul de afectare variază între valori cuprinse între 50 și 90%, la porumb pagubele sunt de aproape 100%. În județ au fost semănate cu porumb circa 93.000 de hectare. Practic, producția de porumb din anul 2020 a fost de 10% față de cea realizată în anul 2019.
(Dănuț CIOBANU)