Est News

Cum arată viața oamenilor din Israel, care au permise verzi de vaccinare

Pe măsură ce hotelurile și sălile de sport se redeschid în Israel, guvernele din alte părți iau în considerare un sistem similar de certificate, ridicând preocupări etice.

În timp ce Marea Britanie și alte guverne analizează dacă vor oferi persoanelor vaccinate certificate care să permită intrarea în baruri, hoteluri și piscine, Israel folosește deja „permisul verde”, transmite The Guardian.

Statul de nouă milioane de persoane, care și-a vaccinat jumătate din populație, a lansat acum o săptămână o aplicație care arată dacă oamenii au fost vaccinați împotriva coronavirusului sau dacă au căpătat anticorpi după boală.

Centrele comerciale și muzeele s-au redeschis pentru toți, dar posesorii de permise verzi au acces exclusiv la săli de sport, hoteluri, teatre și concerte, dar cu anumite limite.

Viața nu a revenit la normal, dar se îndreaptă către normalitate: magazinele se redeschid, iar hotelurile acceptă rezervări. Și în timp ce măștile rămân obligatorii, multe persoane în vârstă, care au fost deja vaccinate, au încetat să le mai poarte în aer liber.

„Oamenii par fericiți și eliberați, dar nu este ca în zilele de dinainte de pandemie”, a declarat un director al unui hotel.

Persoanele care au încercat să bea cafea în hol au fost rugate de personal să meargă afară, deoarece există limite cu privire la numărul de persoane care pot fi în interior.

„Oferim oaspeților mic dejun la pachet în camerele lor sau afară, pentru că încă nu putem deschide restaurantul. Există câteva reclamații cu privire la restricții”, a mai adăugat directorul.

Între timp, persoanele sub 16 ani, care nu sunt eligibile pentru vaccinare, trebuie să prezinte un test negativ.

În orașul Rehovot, un profesor de istorie, în vârstă de 50 de ani, și-a folosit permisul verde pentru a reveni la sala de sport, după luni de antrenamente acasă.

„Începi să te simți prizonier toată ziua acasă”, a spus el.

Cu toate acestea, când s-a întors la sala de gimnastică, doar câteva alte persoane erau acolo și echipamentul.

„Oamenii păreau triști. Mulți dintre cei care se antrenează la o sală de sport o fac și pentru viața socială. Spre regretul meu, cred că în acest stadiu nu există”, a mai povestit profesorul.

Sistemul israelian este similar cu o propunere britanică anunțată săptămâna trecută, în care o aplicație ar dovedi faptul că o persoană a fost vaccinată, pentru a i se permite accesul în diferite locuri.

Boris Johnson, premierul britanic, a declarat că există probleme „profunde și complexe”, care trebuie luate în considerare mai întâi.

Comisia pentru Egalitate și Drepturile Omului din Marea Britanie a precizat că certificatele de vaccin ar putea duce la discriminare.

În Israel, există îngrijorarea că populația nevaccinată va fi lăsată în urmă sau evitată. Au fost organizate mici proteste care avertizau că astfel de permise creează o nouă ierarhie în societate.

Țara se confruntă deja cu critici privind campania sa de vaccinare. Duminică, țara a anunțat că va lansa o campanie limitată de vaccinare, fiind vizați palestinienii din Israel.

Cu toate acestea, majoritatea palestinienilor vor trebui să aștepte.

Această diferență va fi și mai accentuată. În timp ce mulți israelieni se bucură de permise, palestinienii din Cisiordania și Gaza petrec alte săptămâni, dacă nu chiar luni, sub restricții stricte de pandemie.

stiripesurse.ro

 

Exit mobile version