de Dănuț CIOBANU
Aprobarea bugetului pe anul curent este așteaptată cu maxim interes de conducerea județului Vaslui. Deși nu se știu cu exactitate veniturile care vor fi transferate în teritoriu, CJ Vaslui atenționează primarii că lucrurile s-au modificat în ceea ce privește echilibrarea bugetelor locale. În funcție de resursele primite, UAT-urile își vor putea contura strategiile de dezvoltare pentru viitor.
Consilierii județeni au cerut conducerii Consiliului Județean (CJ) Vaslui ca, în acest an, să sprijine financiar mai mult comunitățile locale. Pe lângă acoperirea necesităților legate de dezvoltare și funcționare, cu aceste sume s-ar putea majora inclusiv bursele pentru elevi.
„Ar fi bine ca CJ Vaslui să aloce și surse financiare UAT-urilor, pentru că nu le este atât de ușor”, a punctat Marius Arcăleanu, consilier PNL.
Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a răspuns că încă nu a aflat din bugetul programat care sunt sumele care vor fi alocate în teritoriu din bugetul național din cotele de TVA, impozite și taxe etc.
„Au apărut tot felul de variante ale bugetului și vom ști ce alocări sunt după ce va fi votat. S-au schimbat lucrurile privind echilibrarea bugetelor locale, vedem după ce va fi dat votul pe bugetul național”, a spus Buzatu.
În ceea ce privește posibilitatea ca primăriile să majoreze cuantumul burselor școlare, Dumitru Buzatu a subliniat că nu știe dacă primarii se vor conforma la o astfel de cerere a CJ Vaslui. Spre exemplu, în anul precedent, autoritățile județene au făcut o serie de trasferuri către UAT-uri, pentru ca acestea să poată închide bugetele la sfârșit de an.
„Am dat o mare cantitate de bani către UAT-uri pentru a putea funcționa. Primarii au atras surse financiare, au făcut o grămadă de lucruri bune”, a mai spus Buzatu.
Județul Vaslui va primi în anul acesta o sumă totală de 195.093 mii lei din sume defalcate din TVA, pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor. Potrivit legii proiectului bugetului de stat pe 2021, suma de 33.174 mii lei este alocată pentru finanțarea de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat, iar 144.004 mii lei pentru finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizațiilor lunare.
Un alt segment de finanțare în valoare de 3.014 mii lei vizează finanțarea ajutorului pentru încălzirea locuinței cu lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, iar 247 mii lei revin finanțării căminelor pentru persoanele vârstnice.
Potrivit acelorași date, 3.177 mii lei reprezintă finanțarea pentru plata stimulentelor educaționale acordate copiilor din familii defavorizate în scopul stimulării participării în învățământul preșcolar.
Nu în ultimul rând, cu suma de 3.970 mii lei se finanțează drepturile copiilor cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul de masă, iar cu suma de 6.468 mii lei se asigură finanțarea burselor.