Est News

Alarma în mediul privat! Pandemia îngroapă firmele și lasă pe drumuri sute de salariați

de Dănuț CIOBANU 

Pandemia de coronavirus riscă să pună pe butuci mediul economic vasluian. În municipiul Huși, micile afaceri din industria ușoară au probleme tot mai mari cu aprovizionarea și comercializarea mărfii. În acest context, un agent economic cu circa 600 de angajați și-a sistat activitatea. Autoritățile locale se tem că, dacă pandemia va mai continua, nu va mai rezista pe piață niciun agent economic.

Mediul economic din municipiul Huși a fost afectat puternic de pandemia de coronavirus. Capacitatea financiară a firmelor a scăzut constant, în timp ce perspectivele de dezvoltare pe termen scurt sunt din cele mai sumbre. Ioan Ciupilan primarul municipiului Huși, a spus că, dacă pandemia de COVID-19 va mai ține o perioadă lungă de timp, este posibil ca din punct de vedere economic să nu mai reziste niciun agent economic.

„În municipiul Huși avem întreprinderi micuțe, care lucrează în sistem lohn și depind de alte societăți mai mari din alte zone ale României. Vă dați seama că le e frică la agenții economici de ziua de mâine, pentru că nu mai au siguranța că vor avea unde merge la lucru, să își achite creditele, taxele și impozitele, să își asigure traiul zilnic”, a spus Ioan Ciupilan.

Speranța oamenilor de afaceri este ca această campanie de vaccinare să fie un succes și să scadă cazurile de infectare cu COVID-19, astfel încât activitatea economică să se relanseze.

”Firmele din HoReCa sunt închise din cauza pandemiei. Am avut o societate mare care avea în jur de 600 de salariați și nu mai are acești angajați. Firmele din Huși sunt în special din industria ușoară și au început să aibă dificultăți cu aprovizionarea și desfacerea mărfii. Acest lucru înseamnă că apare șomajul tehnic și reducerea locurilor de muncă”, a mai spus Ciupilan.

Potrivit datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, în anul 2023, județul Vaslui va avea o rată a șomajului de 7,6%. În aceeași perioadă, situația privind rata șomajului din Regiunea Nord-Est va fi următoarea: Bacău – 4,6%, Botoșani – 2,5%, Iași – 2,2%, Neamț – 3,8%, Suceava – 4,4%.

Conform principalilor indicatori economico – sociali în profil teritorial până în anul 2023, Vasluiul va avea cea mai mare rată a șomajului din România, fiind urmat la distanță de județele Dolj – 6,3%, Buzău – 6,4% și Teleorman – 6,8%.

 

 

 

 

Exit mobile version