Liceenii din Murgeni, ”instruiți” de polițiști cum să evite delicvența juvenilă!
Acțiunea a fost derulată de polițiști la Liceul Tehnologic ”Ghenuță Coman”.
Marți, 9 martie, elevii Liceului Tehnologic ”Ghenuță Coman” din Murgeni au primit vizita unei echipe de polițiști de la compartimentele de Proximitate și Investigații Criminale din cadrul Poliției Orașului Murgeni. Vizita oamenilor legii a avut un caracter profilactic și de informare, făcând parte dintr-o acțiune axată pe prevenirea și combaterea delicvenței juvenile. Trebuie spus că acțiunea nu este una derulată în mod cu totul aleatoriu, căci Murgeni este cunoscut ca unul dintre orașele din județ socotit drept un ”punct fierbinte” pe harta infracționalității.
Tocmai de aceea, oamenii legii și-au propus ca prin astfel de acțiuni să prevină proliferarea cazurilor de delicvență juvenilă, pornind de la principiul că micii delicvenți de azi ar putea deveni infractorii înrăiți de mâine. Polițiștii din Murgeni au urmărit să ofere elevilor cât mai multe informații despre ceea ce înseamnă delicvența juvenilă și, mai ales, cum se pot feri să nu devină victime ale acestui fenomen sau chiar cei care comit infracțiuni.
” În timpul întâlnirilor au avut loc dezbateri privind prevenirea violenței în școli, comportamente antisociale generatoare ale delincvenței juvenile, consecințele comportamentului deviant și siguranța pe internet etc. De asemeni, au fost proiectate filme tematice pe problematica abordată. Totodată, s-a discutat pe marginea unor noțiuni precum infracțiunea, contravenția, când anume survine răspunderea penală, care sunt tipurile de pedepse aplicabile minorilor sau cum trebuie să acționăm atunci când suntem victime ale unie infracțiuni”, a declarant Bogdan Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui.
Dintre temele abordate nu au lipsit și cele legate de absenteismul școlar, siguranța elevilor în școală, acasă sau în comunitate, precum și modalități de prevenire a victimizării. De altfel, polițiștii au elaborat și un succinct set de recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenței în școli: ”Fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii! Evitaţi prietenia persoanelor violente, sau conflictuale! Nu vă lăsaţi influenţaţi de ceilalţi! Analizaţi singuri riscurile la care vă expuneţi pe baza educaţiei primite şi a propriei experienţe! Dacă vreun coleg sau prieten vă roagă să faceţi ceva cu care voi nu sunteţi de acord, refuzaţi categoric, indiferent de promisiunile sau ameninţările primite; Spuneţi-le prietenilor voştri să nu răspundă cu violenţă la provocările altor grupuri şi atrageţi-le atenţia asupra consecinţelor comiterii de fapte antisociale! Când sunteţi jigniţi sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunţaţi profesorii, părinţii şi poliţia, pentru a fi ajutaţi; Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulaţi să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victima acestora!”.
Polițiștii au subliniat și importanța în combaterea delicvenței juvenile pe care o au cadrele didactice. Acestea au fost sfătuite să identifice elevii cu potential violent și să încerce implicarea acestora în activitățile școlare sau de timp liber, pentru a-I îndepărta, astfel, de mediul infracțional. Nu în ultimul rând, părinții sunt considerați a avea un rol extrem de important în această luptă de prevenire, polițiștii având câteva recomandări și pentru aceștia: ”Comunicaţi cu fiul/fiica dumneavoastră, fiecare copil trebuie înţeles şi personalitatea lui trebuie respectată; Discutaţi la sfârşitul fiecărei zile cu copilul dumneavoastră despre ziua ce a trecut! Uneori copii nu vor să spună dacă au probleme la şcoală. Începeţi prin a-1 întreba dacă la şcoală a văzut pe cineva hărţuind, agresând verbal sau fizic un alt coleg sau orice altceva ce l-a făcut să nu se simtă în siguranţă. Fiţi atenţi la unul sau mai multe din următoarele semne: scăderea calificativelor primite, pierderea prietenilor, haine rupte! Dacă vă spune că pierde frecvent bani sau alte valori sau dacă observaţi că sustrage bunuri din casă, e posibil să fie victima unor delincvenţi ! Discutaţi deschis, cu tact, cu copilul dumneavoastră şi dacă această situaţie se confirmă, sesizaţi imedia poliţia! Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavostră! Fiţi fermi cu minorul, dar nu agresivi, violenţa nu este nicidecum o modalitate de soluţionare a problemelor, ci mai degrabă le amplifică! Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dumneavostră! Asiguraţi în familie un climat afectiv de bună înţelegere! Controlaţi-vă limbajul şi comportamentul în prezenţa copiilor! Aceştia vă vor imita, iar dacă vor avea o atitudine agresivă faţă de ceilalţi, vor primi un răspuns cel puţin la fel de agresiv. Ţineţi minte: exemplul dumneavoastră personal impresionează mai mult decât sfaturile pe care le daţi! Atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavostră, motivaţi-1 pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă! Alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi! Fiţi permanent atenţi la modul în care copiii dumneavoastră folosesc internetul acasă şi la şcoală. Vorbiţi cu ei despre ceea ce fac atunci când navighează pe internet, ce site-uri vizitează, cu cine corespondează prin email, cu cine corespondează prin e-mail sau pe rețelele de socializare!”.
Polițiștii din Murgeni vor continua să deruleze astfel de acțiuni preventive în toate unitățile de învățământ din localitate, dar și din comunele limitrofe.