Est News

SMID-ul este funcțional, iar primarii nu mai au scuze. Amenzi de 50.000 lei pentru încălcarea legii

Finalizarea implementării proiectului privind Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor Solide (SMID) dă șansa primarilor să păstreze localitățile pe care le administrează perfect curate.

Gabriel Laic, comisar șef al Gărzii de Mediu Vaslui, a spus că Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor în județul Vaslui 2020-2025 va dezvolta și mai mult SMID-ul, care se adresează doar deșeurilor menajere și reciclabile. Însă, mai există și alte tipuri de deșeuri cum ar fi cele electronice, cele provenite din construcții sau de la curățarea spațiilor verzi.

„SMID-ul este o sămânță, iar planul județean de gestionare a deșeurilor vine să îl dezvolte cu noi utilaje, infrastructură, pubele etc. Acest plan este o transpunere la nivel local a legislației de mediu în vigoare la nivel național”, a precizat Grabriel Laic.

La nivelul anului 2019, în județul Vaslui ponderea categoriilor de deșeuri municipale din totalul deșeurilor municipale era următoarea: 68,61% reprezintă deșeuri menajere similare și colectate în amestec, 13% reprezintă deșeuri menajere generate și necolectate, iar 12% reprezintă deșeuri stradale. Deșeurile menajere și similare colectate separat reprezintă aproximativ 3%, înregistrând o creștere față de anul precedent.

„Ținând cont că în anii din urmă au fost stabilite măsuri de conformare și îndrumare, iar SMID-ul la nivelul județului Vaslui este funcțional, acolo unde se constată încălcarea prevederilor legale, de către autoritățile locale sau agenți economici, se vor aplica sancțiuni de nerealizare a măsurilor dispuse. Este vorba de amendă contravențională în cuantum minim de 50.000 lei. În baza principiului „poluatorul plătește”, toți suntem poluatori și suntem obligați să plătim, îndeosebi prin plata taxei de salubritate”, a mai spus Gabriel Laic.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

Exit mobile version