Est News

HUB VERDE pentru Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui

În doar şase luni, Asociația Culturală „ARTEST” Vaslui a creat cel mai de preţ avut pentru liceenii vasluieni: o stare de spirit care să îi reprezinte întru totul şi pe care toţi o recunosc acum drept „HUB VERDE”. Ei au creat o grădină exact după cum elevii le-au desenat-o, le-au povestit-o, le-au transpus-o în versuri, liceenii implicându-se cu de la sine putere pentru împlinirea visului lor. Au participat cu toţii la competiţii, s-au bucurat de recitaluri, au muncit în grădină, s-au descoperit pe ei înşişi într-o perioadă în care doar orele on-line le-ar fi animat vieţile, ori asta ar fi fost mult prea puţin pentru ce aşteptări au ei la vârtsa trăirilor intense.

Proiectul a fost posibil cu aportul Federaţiei Fundaţiile Comunitare din România, Fundaţiei Comunitare Iaşi, Fondului pentru un viitor mai bun în comunităţi, prin sprijinul financiar al LIDL România.

Ce reprezintă azi Hub Verde în cifre: 1.100 metri pătrați de spațiu verde reamenajat pentru elevii Liceului Teoretic Emil Racoviţă şi echipat cu mobilier și decorațiuni de grădină confecționate din materiale reciclabile; 902 de elevi LER, care au beneficiat de activitătile proiectului; 225 liceeni implicați în acţiuni de educație alternativă, prin artă; 10 profesori cooptatţi în coordonarea liceenilor; 21 ateliere de lucru derulate, cu participarea a 5 meşteri artizani; 4 festivităţi de premiere a celor mai inspiraţi elevi ai Liceului Teoretic „Emil Racoviță” (LER) Vaslui; 42 liceeni fiind declaraţi câştigători pe diferite domenii de interes.

În ceea ce privește rezultatul competițiilor, este vorba despre 36 lucrări de artă plastică, 32 creaţii literare, 30 căsuţe pentru necuvântătoarele din grădina LER, 100 de flori de primăvară îngrijite de către liceeni, 4 activitati culturale finalizate, cu participarea a 5 artişti vasluieni, care şi-au instruit copiii pentru recitaluri, 90 copii-artişti, care au susţinut spectacole filmate şi distribuite în mediul on-line, 3 ONG-uri, o instituţie publică de cultură şi 5 reprezentanţi ai mediului privat vasluian au fost cooptaţi pentru desăvârşirea unui demers apreciat de către comunitatea vasluiană, 45 de articole şi postări ale reprezentanţilor mass-media locală şi regională despre proiectul Hub Verde au generat un impact impresionant, implicarea lor fiind total dezinteresată în a promova acest proiect.

„Proiectul a venit pentru comunitatea noastră ca şi o lecţie, ajungând la finalul său o stare de spirit pentru vasluieni. Depunând eforturi pentru a-l implementa într-o perioadă în care cei mai mulţi au ales să renunţe la orice fel de manifestare, noi, echipa de proiect, cât şi beneficiarii am învăţat, căutând soluţii, că schimbarea într-o societate, oricât de mică sau mare ar fi ea, pornește de la lucrurile mărunte și din energia fiecăruia care alege să se implice, să facă întreg angrenajul să se miște. Când toți din comunitate se unesc ca să sprijine o cauză comună, schimbarea pe care și-o propun ajunge să producă de multe ori efecte mult mai mari, mult mai ample decât își imaginează. Soluţiile pentru problemele noastre sunt la noi, iar  prin unitate orice imposibil devine posibil. Vouă, tuturor celor care v-aţi împreunat mâinile pentru noi, vi se datorează reuşita acestui proiect. Noi am fost povestitorii”, a spus Ramona Ailioaiei, reprezentant ARTEST Vaslui.

Dificultăţile apărute pe parcurs (stare de pamdemie la nivel naţional, acomodarea cu familia LER, schimbarea conducerii liceului) au fost transformate în oportunităţi şi nu s-a renunţat la nici o activitate propusă, ci toate au fost dezvoltate şi multiplicate cu mult peste aşteptări, pentru că încă de la început au fost cooptaţi în echipa de implementare oameni pasionaţi de ceea ce fac şi profesinişti în domeniile lor.

Hub-ul verde s-a bucurat de atenţia unui specialist în peisagistică (ing. Cezar Bahrim), care a venit cu cele mai frumoase idei, dedicându-se total proiectului, în contextul în care el însuşi a fost elevul acestui liceu, iar părinţii – cadre didactice aici. Acelaşi lucru merită specificat şi despre managerul proiectului (Luncanu Catalin), fost liceean LER, care acum a revenit să-şi îmbogăţească unitatea de învăţămant cu daruri speciale – o grădină de vis şi o atmosferă care să dăinuie. Totul a fost perfect îmbrăcat printr-o comunicare conformă şi acţiuni cultural-educaţionale organizate de către 2 membri ai echipei, recunoscuţi la nivel de comunitate pentru profesionalismul lor (Ramona Ailioaiei şi Alina Filip) şi cărora li s-a acordat tot sprijinul din exterior pentru materializarea tuturor propunerilor.

Povestea de la LER a început alături de prof. Daniel Hulubei, director al liceului la debut de proiect, care a văzut totul astfel: Voluntariatul reprezintă o valoare socială la care Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Vaslui a aderat, ideea unui Hub Verde fiind  rezultatul muncii în echipă a elevilor și profesorilor voluntari care, împreună cu Asociația Culturală ArtEst au scris povestea unei școli inovative, cu propriul model educațional, un model în care fiecare licean are șansa să se descopere.

„Proiectul a însemnat pentru noi, elevii şi profesorii Liceului ”Emil Racoviţă” din Vaslui, voluntari la aceste acţiuni, o minunată oportunitate de a ne (re)descoperi creativitatea şi de a experimenta folosindu-ne imaginaţia. Derularea proiectului nu a însemnat doar un cumul de activităţi şi acţiuni concrete, ci a fost mai degrabă un traseu aplicativ pentru testarea aptitudinilor şi talentului fiecăruia dintre participanţi, plecând de la ideea de grădină. Finanţarea a fost obţinută pentru amenajarea unui spaţiu verde, dar pe măsura trecerii timpului şi cooptării a tot mai multor elevi voluntari, a tot mai multor parteneri la diversele activităţi, s-a ajuns acum, la final, ca Hub Verde pentru LER să însemne, de fapt, o stare de spirit, o efuziune de bucurie şi o combinaţie fericită între frumos, util, creativ şi artistic”, a spus  actualul director al LER, prof. Mihaela Cezarina Scutaru Cezarina Mihaela.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version