Est News

Live de la Observatorul Astronomic Bârlad de ”Ora Pământului”!

În plus, iluminatul stradal va fi oprit timp de o oră în centrul orașului.

Sâmbătă, 27 martie, Serviciul de Astronomie din cadrul Muzeului ”Vasile Pârvan” din Bârlad va organiza o serie de activități menite să marcheze așa cum se cuvine ”Ora Pământului”. Vorbim despre un eveniment global care are ca scop sensibilizarea opiniei publice față de problema emisiilor de carbon generate în timpul procesului de producere a energiei electrice.

Dacă în anii trecuți, evenimentul putea fi punctat la Bârlad (la fel ca peste tot în lume) prin activități la care au luat parte numeroși oameni, de această dată restricțiile impuse de pandemia de COVID-19 au forțat autoritățile să recurgă, îndeosebi, la întâlniri virtuale, cu ajutorul Internetului. Trebuie spus că și în acest an edilii bârlădeni au decis ca pe 27 martie, în intervalul orar20.30 – 21.30, se va opri iluminatul public în zona centrală a oraşului.

”Anul acesta, în contextul situaţiei actuale din lume şi din ţara noastră, nu mai putem organiza o activitate publică în stradă. Însă, de la Observatorul Astronomic se vor transmite imagini live pe facebook, atât prin intermediul camerei AllSky, cât şi cu ajutorul telescopului principal. De asemenea se va organiza şi o lecţie de muzeu online, pe platforma Google Meet, unde membrii Astroclubului „Perseus” vor susţine diverse prezentări pe teme astronomice”, a declarat Dumitru Ciprian Vîntdevară, șeful Serviciului Astronomie din cadrul Muzeului ”Vasile Pârvan”.

Transmisiile live vor putea fi urmărite pe pagina oficială de facebook a Planetariului şi Observatorului Astronomic din cadrul muzeului bârladean (www.facebook.com/astrobarlad).

Muzeul ”Vasile Pârvan” s-a alăturat acestui eveniment global din 2013, marcându-l prin diverse activități menite să atragă atenţia opiniei publice referitor la schimbările climatice şi impactul negativ al activităţilor umane asupra mediului înconjurător. ”Earth Hour” (”Ora Pământului”) a fost lansat pe 21 martie 2007, în Sidney, Australia și este o acțiune inițiată de World Wide Fund (WWF), unul dintre cele mai mari grupuri internaționale de lobby pentru mediu. De atunci, în fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie.

Exit mobile version