Est News

Primarii cer 946 milioane de lei, iar CJ Vaslui are doar 27 milioane de lei

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui va distribui în teritoriu sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2021. Pentru a ști care sunt nevoile financiare ale UAT-urilor, CJ-ul a consultat primarii. Surpriza majoră a fost în momentul centralizării cerințelor edililor care se ridică la suma de 946,9 milioane de lei. În schimb, CJ Vaslui are la dispoziție doar 27,1 milioane de lei, ceea ce înseamnă că poate acoperi necesarul de fonduri într-o proporție de numai 3%.

Consiliul județean (CJ) Vaslui va aproba la începutul săptămânii viitoare un proiect de hotărâre privind repartizarea UAT-uri a unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2021 și estimările sumelor defalcate ce urmează a fi repartizate pentru anii 2022-2024.

Potrivit legii bugetului de stat pe anul 2021, CJ Vaslui are la dispoziție, din impozitul pe venit, suma de 27.134 mii lei care se repartizează integral, în anul 2021, comunelor, orașelor și municipiilor.

În vederea repartizării fondului de 6 % din impozitul pe venit, conducerea CJ-ului a consultat primarii. Edilii au comunicat necesarul de fonduri pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală și cheltuieli de funcționare, pe care UAT-urile nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.

„O primă concluzie ce se poate formula este că necesarul de fonduri solicitat este în sumă de 946.935 mii lei, iar suma pe care trebuie să o repartizeze CJ Vaslui este de 27.134 mii lei, ceea ce înseamnă asigurarea necesarului în procent de 3 %. Având în vedere că sumele solicitate sunt mult peste posibilitățile CJ-ului, am considerat oportun să efectuăm și o analiză riguroasă asupra veniturilor și nevoilor fiecărei unități administrativ-teritoriale în parte”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Astfel, aparatul tehnicic din cadrul CJ Vaslui a întocmit o situație în care s-au comparat, pe de o parte, veniturile pe care UAT-urile le au la dispoziție în acest moment (venituri proprii din impozite și taxe locale, 63% din impozitul pe venit distribuit de către ANAF și sumele repartizate pentru echilibrare din impozitul pe venit si TVA) și, pe de altă parte, cheltuielile de personal și cele cu asistența socială (în cuantum de 10%).

Având în vedere faptul că sunt prioritate cheltuielile de funcționare, de personal și cele pentru asistența socială, conducerea CJ Vaslui propune ca 15 UAT-uri din județ să primească 5.400 mii lei. Este vorba despre Bogdănița, Ciocani, Coroiești, Cozmești, Delești, Dodești, Fruntișeni, Găgești, Ibănești, Lunca Banului, Oșești, Pogonești, Poienești, Tanacu, Vulturești.  Ulterior, pe parcursul anului, în funcție de nevoile reale de la nivelul fiecărei comunități, urmează să fie distribuită și diferența de 21.734 mii lei.

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version