Est News

Exodul disperării! Tot mai mulți vasluieni pleacă în străinătate pentru a avea o pensie la bătrânețe

de Dănuț CIOBANU 

Tot mai mulți vasluieni ajung la vârsta de 65 de ani și nu primesc pensie, din cauză că nu au un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Pentru toate aceste persoane singurul venit este ajutorul social lunar de 140 de lei, care este total insuficient pentru a supraviețui. Pentru a nu avea aceeași soartă la bătrânețe, multe persoane aleg să lucreze legal în țară sau străinătate, pentru a avea pensia asigurată. Comuna Dragomirești este una din zonele din județul Vaslui, unde zeci de bătrâni trăiesc într-o sărăcie cruntă. 

Primăria Dragomirești a avut o serie de discuții cu cetățenii comunei, în ceea ce privește posibilitatea ieșirii la pensie. Oamenii au fost informați că pentru a beneficia de pensie la limită de vârstă, orice persoană trebuie să aibă pe cartea de muncă lucrat cel puțin 15 ani. Dacă nu vor avea acest stagiu de cotizare, respectivele persoane vor beneficia după vârsta de 65 de ani doar de ajutor social, venit care este total insuficient pentru a asigura un trai decent.

„Populația trebuie să fie conștientă că, dacă nu are 15 ani lucrați pe cartea de muncă, nu se poate ieși la pensie. Chiar îi rog și am avut discuții cu cetățenii, pentru că anii trec și ajung la vârsta de 65 de ani și o să stea tot pe asistență socială. O mare parte din cei care sunt apți de muncă au realizat ce am spus și chiar au plecat la muncă”, a spus Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești.

Cum în comună nu sunt multe oportunități privind locurile de muncă, multe persoane au decis să plece la muncă în străinătate. Comuna se află la o distanță egală de principalele orașe (Vaslui, Bârlad și Bacău) și naveta este foarte scumpă, iar varianta de a închiria un apartament nu este avantajoasă din punct de vedere financiar.

În prezent, peste 100 de bătrâni din comuna Dragomirești cu vârsta cuprinsă între 65 și 70 de ani trăiesc lunar doar cu ajutorul social în valoare de 140 de lei. Aceste persoane trebuiau să iasă la pensie, dar din cauză că nu au vechime în câmpul muncii nu pot primi pensie. Toate aceste familii au o viață foarte grea, însă la această dată nu există alte soluții pentru ajutorarea acestora.

„Mulți au lucrat în cooperativele agricole de producție pe timpul regimului comunist și nu au primit norme pentru munca prestată. Acești oameni trebuiau să iasă la pensie de CAP. În anul 1989 mulți aveau vârsta între 35-40 de ani. Cum nu pot să iasă la pensie, noi suntem obligați să îi ținem pe asistență socială și e foarte greu pentru acești bătrâni să trăiască lunar cu 140 de lei.  La toate aceste familii trebuie să le dăm ajutor social, pentru că sunt persoane în vârstă și bolnave”, a explicat Dănuț Iacob.

Ajutorul social se acordă familiilor și persoanelor singure, cetățeni români sau străini, inclusiv persoanelor fără locuință, ale căror venituri lunare se situează sub pragul de 142 lei – pentru persoanele singure și 527 lei pentru familia formată din cinci persoane.

 

Exit mobile version