Est News

Deșeurile nu mai sunt aruncate la întâmplare. Locuitorii din Todirești fac rând la platformele de colectare

Consiliul Județean Vaslui finalizează, la sfârșitul acestui an, fazarea proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui”. Investiția fanion a proiectului european este depozitul ecologic de la Roșiești, care se întinde pe o suprafață de 20 de hectare și a fost pus în funcțiune în anul 2018. Depozitul este programat a fi realizat în etape, sub formă de 2 celule separate, între 2012–2025 și 2026–2037, însă numai prima celulă a fost parte din proiectul privind implementarea SMID. Capacitatea totală a depozitului este de 3.760.000 metri cubi, din care 1.380.000 metri cubi sunt alocați primei celule (suficient pentru perioada 2012–2025). Deciziile privind viitoarele celule le revin operatorului și celorlalți deținători de acțiuni.

Petrică Simiuc, primarul comunei Todirești, a precizat că era nevoie de acest proiect, în condițiile în care în anii trecuți deșeurile din UAT-uri nu erau ridicate, lucru care era foarte grav.

„Săptămânal, vine mașina și colectează deșeurile de la platformele amenajate. Am discutat cu oamenii, iar aceștia au înțeles că trebuie să ducă gunoiul organizat, la platformele din comună. Populația poate fi educată, ca să depoziteze deșeurile acolo unde e locul amenajat. Există și varianta de a colecta gunoiul din poartă în poartă, însă un astfel de serviciu ar crește taxa de salubritate”, a spus Petrică Simiuc.

Depozitul de la Roșiești mai are în componență o stație de sortare care este construită în perimetrul amplasamentului și a început să funcționeze efectiv începând cu luna ianuarie 2020. Stația de sortare din cadrul CMID Roșiești are o capacitate maximă de 28.500 tone/an și funcționează alternativ pentru cele două fluxuri procesate: 14.500 tone pentru hârtie și carton și 14.000 tone pentru plastic și metal.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

Exit mobile version