Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, alături de Consiliul Județean Vaslui și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați organizează marți, 20 aprilie 2021, ora 1200, conferința științifică „Istoria economică, politică și culturală a Moldovei și a ținuturilor dunărene, din perioada premodernă la regimul comunist”. Evenimentul va avea loc în Sala Multimedia a muzeului și va fi transmis online pe pagina de Facebook a instituției.
Conferința științifică „Istoria economică, politică și culturală a Moldovei și a ținuturilor dunărene, din perioada premodernă la regimul comunist” are ca obiectivaducerea în atenția publicului vasluian iubitor de istorie a unor aspecte privind trecutul spațiului românesc est-carpatic.
Subiectele, tratate într-o manieră care integrează istoria regiunii în context național și internațional, se referă la rolul jucat de Țara Moldovei în cadrul comerțului internațional în perioada medievală, la rolul geopolitic al Dunării la începutul secoluluial XIX-lea, care a favorizat formarea statului modern România, la rolul spiritual, cultural și social al mănăstirilor din cuprinsul eparhiei Hușilor în epoca modernă și contemporană, dar și la istoria întunecată a Securității, cu referire la cazul tragic al unui învățător din zona Moldovei. Toate comunicările sunt susținute de către profesori și doctoranzi din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.
Prezintă: Prof. univ. dr. habilitat Cristian Nicolae APETREI, Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați – Veneția, Moldova, Polonia și comerțul internațional cu vin cretan la începutul secolului al XVII-lea; Prof. univ. dr. habilitat George ENACHE, Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați – Dunărea de Jos şi regiunea Rio de la Plata în epoca modernă. Perspective comparate asupra evoluției economice şi politice; Drd. Protos. Zaharia CURTEANU, Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați – Pridvoarele veșniciei – mănăstiri și schituri din cuprinsul Episcopiei Hușilor; Drd. Dan TUDORACHE, Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați -Două decenii sub lupa Securității. Cazul învățătorului Ștefan Tomorog.