Est News

Dosarele de ajutor social din județul Vaslui, întocmite după ureche. Acte lipsă, zero anchete sociale!

de Dănuț CIOBANU 

Dosarele de ajutor social verificate în comunitățile județului Vaslui sunt întocmite la întâmplare. În urma verificărilor realizate de Inspecția Socială în 38 de UAT-uri, s-au descoperit dosare de venit minim garantat fără documentele solicitate de lege (acte stare civilă, cupon pensie, adeverință școlară etc.), anchete sociale, semăntura funcționarilor sau aprobări ale conducerii entității. În total, au fost formulate 73 de măsuri pentru îmbunătățirea activității privind modul de acordare a ajutorului social.

 

În perioada 1 februarie 2021 – 26 februarie 2021, în județul Vaslui s-a desfășurat „Campania națională de verificare a stabilirii și acordării ajutorului social și pentru identificarea măsurilor de creștere a ocupării persoanelor apte de muncă”. La nivelul UAT-urilor din fiecare județ, campania națională s-a derulat cu echipe mixte ale Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Social (AJPIS) Vaslui.

Potrivit raportului întocmit la finalul campaniei, în județul Vaslui au fost verificate 38 de UAT-uri, 3.165 de titulari de venit minim garantat și 7.405 beneficiari. Mai exact, au fost verificate administativ (în afara utilizării proceselor de control electronic) 657 titulari de ajutor social și 2.174 beneficiari.

Urmare a neregulilor identificate cu ocazia verificărilor au fost dispuse 81 de măsuri, din care 73 măsuri aplicate UAT-urilor pentru îmbunătățirea activității privind modul de acordare a beneficiilor de asistență socială și 9 recomandări/măsuri de sprijin pentru persoane vulnerabile.

Cele mai multe măsuri impuse UAT-urilor vizează anexarea documentelor care lipsesc sau, după caz, nu sunt actualizate potrivit legii (acte stare cuvilă, adeverință ANAF, cupon pensie, adeverință școlară, certificat medical, certificat persoană cu handicap etc.); efectuarea anchetei sociale; îndeplinirea condițiilor de formă privind stabilirea și plata beneficiului de asistență socială (semnătură funcționari, aprobări ale conducerii entității, viză compartiment juridic etc.).

Ajutorul social se acordă familiilor și persoanelor singure, cetățeni români sau străini, inclusiv persoanelor fără locuință, ale căror venituri lunare se situează sub pragul de 142 lei – pentru persoanele singure și 527 lei pentru familia formată din cinci persoane.

În luna februarie 2021, în județul Vaslui erau înregistrați 7.842 beneficiari de ajutor social, care au încasat în luna respectivă suma de 2,1 milioane de lei.

Una din localitățile cu un număr mare de asistați social este comuna Dragomirești.

”Multe persoane au lucrat în cooperativele agricole de producție pe timpul regimului comunist și nu au primit norme pentru munca prestată. Acești oameni trebuiau să iasă la pensie de CAP. În anul 1989 mulți aveau vârsta între 35-40 de ani. Cum nu pot să iasă la pensie, noi suntem obligați să îi ținem pe asistență socială și e foarte greu pentru acești bătrâni să trăiască lunar cu 140 de lei.  La toate aceste familii trebuie să le dăm ajutor social, pentru că sunt persoane în vârstă și bolnave”, a precizat Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești.

 

Exit mobile version