Est News

Gata cu prosperitatea! Vasluienii se împrumută mai puțin și au credite restante mai mari

de Dănuț CIOBANU 

Vasluienii nu mai sunt atât de entuziaști în relația cu băncile comerciale. Dacă în anul trecut împrumuturile lunare totalizau suma de 4,75 milioane de lei, în 2021 populația este mult mai reținută în deschiderea de noi credite. Pe lângă diminuarea apetitului pentru împrumuturi, a început să crească și valoarea creditelor restante. Doar în primele două luni ale acestui an, creditele restante sunt mai mari cu 1,4 milioane de lei.

Potrivit datelor Băncii Naționale a României, în luna februarie 2021 gospodăriile populației aveau deschise credite în monedă națională de 909,9 milioane de lei, din care 493,9 milioane lei pentru consum, 384 milioane de lei pentru locuințe etc. Dacă ne raportăm la sfârșitul lunii decembrie 2020, când creditele populației erau de 905,9 milioane de lei, rezultă că în primele două luni ale anului împrumuturile lunare se ridică la 2 milioane de lei.

În județul Vaslui erau înregistrate în total la finalul lunii februarie 2021 credite curente de 1.453,2 milioane de lei și 39,5 milioane de lei credite restante.

Referindu-se la volumul mare al creditelor, Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, spunea că trebuie văzut ce categorii ale populației merg la bănci pentru a lua împrumuturi.

”Sunt numeroși funcționari care lucrează în agențiile statului, care își permit să facă împrumuturi bancare chiar și acum în plină criză de sănătate. În același timp, s-au făcut majorări de salarii la funcționari, profesori, doctori etc, și aici avem o altă categorie care are curaj să facă împrumuturi. Însă, sunt categorii de populație care nu s-au apropiat de bănci. Vorbim în primul rând de pensionari, dar și de lucrătorii în mediul privat, cărora le-au fost puse în pericol locurile de muncă”, a spus Ovidiu Copacinschi.

Potrivit acelorași date, în județul Vaslui, la sfârșitul lunii decembrie 2020 erau înregistrate credinte curente în lei în valoare totală de 1.450 milioane lei si credite restante de 38,1 milioane de lei. În cazul împrumuturilor în valută, erau înregistrate credite curente de 257,8 milioane lei, din care 3,7 milioane de lei credite restante.

Tot în cursul anului trecut, gospodăriile populației au împrumutat, în total, 57 milioane de lei, adică o sumă de 4,75 milioane de lei în fiecare lună. Dacă în luna ianuarie 2020 gospodăriile populației aveau împrumutate 848 milioane de lei, la finalul lunii decembrie 2020 împrumuturile au crescut la suma de 905,9 milioane de lei.

Pentru anul curent, specialiștii anticipează o majorare a protofoliului de credite restante care va avea loc în contextul în care impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei va continua să fie semnificativ. De asemenea, în acest an se vor vedea efectele unor măsuri adoptate în anul anterior, cum ar fi amânarea plăților ratelor la credite.

Un credit devine neperformant în cazul în care există indicii cu privire la probabilitatea ca debitorul să nu ramburseze creditul sau dacă au trecut mai mult de 90 de zile fără ca debitorul să fi achitat ratele convenite. O persoană fizică nu își mai poate achita ratele la credit dacă își pierde locul de muncă, în timp ce o companie se confruntă cu probleme financiare.

(Dănuț CIOBANU)

Exit mobile version