Est News

Bugetarii cu portofelul plin, privații în austeritate. Ionel Constantin: „Foamea este acceași și la unii și la alții”

de Dănuț CIOBANU 

Mediul de afaceri vasluian este blocat din cauza pandemiei de coronavirus. Multe măsuri de sprijin anunțate de guvernanți se implementează cu întârziere, în timp ce investițiile lipsesc cu desăvârșire. Pentru a rezista pe piață, firmele au nevoie de colaborarea administrației locale. Patronatul nu este împotriva bugetarilor, însă nu este de acord cu discriminări salariale, sporuri etc., în ceea ce privește cele două categorii de salariați.

După mai bine de un an de la debutul pandemiei de coronavirus, mediul de economic din județul Vaslui este în impas. Chiar dacă guvernanții au anunțat o serie de măsuri care să ajute oamenii de afaceri, firmele nu au putut trece peste greutățile provocate de criza de sănătate. Din păcate, aceste măsuri anunțate pentru sectoarele economice afectate (agricultură, HoReCa etc.) sunt duse cu mare greutate la îndeplinire, iar multe IMM-uri sunt în impozibilitatea de a mai continua activitatea.

O altă problemă gravă cu care se confruntă mediul economic este lipsa investițiilor. Bugetul național și bugetele locale s-au adoptat foarte târziu, iar investițiile publice reprezintă gura de oxigen pentru multe firme.

„Lucrările publice sunt în mare întârziere. Dacă nu pornesc în luna mai, atunci când pornesc?! Sper ca data de 1 iunie să aducă relaxarea, pentru ca populația să se poate deplasa pentru a-și asigura pâinea. Altfel, vom avea probleme mari. Avem la nivel național 500.000 de șomeri și un milion de oameni nu mai sunt prinși nicăieri în programe de asistență socială. Doar din împrumuturi nu se acoperă pensiile, salariile, investițiile etc.”, a spus Ionel Constantin.

Pentru a rezista pe piață firmele trebuie să se asocieze, pentru că marile lucrări au nevoie de partea electrică, de apă și canal etc. Sunt multe domenii în care cererea a scăzut dramatic, oamenii s-au pauperizat iar agenții economici nu își mai pot comercializa marfă.

În acest context, administrația publică locală trebuie să țină cont de firmele puternice de la nivel local și să aibă o bună comunicare cu reprezentanții mediului de afaceri.

Ional Constantin a adăugat că sunt o multitudine de întrebări la care trebuie să răspundă cei din conducerea CCIA Vaslui, dar sunt întrebări care trebuie adresate și administrației locale.

„Nu avem nimic împotriva lor. Nici a bugetarilor, pentru că s-a scris de unul, de altul. Politica bugetarilor o face Guvernul României și ministerele, nu o facem noi. Noi nu vrem un conflict deschis nici cu bugetarii, nici cu ceilalți salariați. Dar noi am spus așa, lucru pe care la sprijinit și Gheorghe Coritoru, președintele CNSLR Frăția Vaslui, dacă dați bugetarilor anumite binefaceri, acele taloane, dați-le și privaților! Pentru că să știți că foamea este acceași și la unii și la alții. În condițiile în care bugetarii au  salarii mari și sporuri, trebuie  create condiții oamenilor de afaceri pentru a mări salariile și în mediul privat”, a mai spus Constantin.

 

 

Exit mobile version