Est News

Autostrada Târgu Mureș – Iași, un proiect îngropat de politicieni

de Dănuț CIOBANU 

Construcția autostrăzii Târgu Mureș – Iași este unul din proiectele promovate intens de către Camera de Comerț Vaslui. În urmă cu mai mulți ani, prin lansarea Petiției „Salvați Moldova de Sărăcie”, patronatul local și-a exprimat sprijinul categoric pentru acest proiect. Însă, de la politicienii din județul Vaslui și până la guvernele perindate la Palatul Victoria, Autostrada Unirii a rămas doar un subiect de imagine. Investiția este la stadiul de proiect și, așa cum spune și Ionel Constantin, „fiecare vorbește o altă limbă”.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui a fost unul din promotorii implementării proiectului privind construcția autostrăzii Târgu Mureș – Iași. În urmă cu două decenii, reprezentanții oamenilor de afaceri din județul Vaslui au demarat o campanie de promovare a proiectului, prezentând avantajele economice pentru Regiunea Nord-Est. Din nefericire, precizează Ionel Constantin, președintele CCIA Vaslui, proiectul a rămas la stadiul de intenție și vasluienii alături de locuitorii altor județe din regiune doar vizează la o autostradă.

Reamintim că petiția intitulată ”Salvați Moldova de Sărăcie” a rămas fără ecou și la nivelul autorităților județului Vaslui. Documentul a fost lansat de către CCIA Vaslui împreună cu Camera de Comerț Neamț, iar unul dintre punctele esențiale ale platformei era promovarea construcției autostrăzii Târgu Mureș-Iași.

„Construcția autostrăzii este visul nostru de 20 de ani. Am fost combătuți de politicienii noștri din județ. Ne-au spus: ce vă trebuie autostradă?! Au semnat acea inițiativă 600 de companii mari și mijlocii din Moldova. Noi susținem cu toată tăria acest demers al autostrăzii. Din păcate, nu depășim faza de proiecte. Fiecare vorbește o altă limbă. Diferența dintre România și țările indistrializate este că ei fac o autostradă într-un an și noi în 100 de ani”, a spus Ionel Constantin.

Pentru Regiunea Moldovei, construcția autostrăzii este esențială pentru asigurarea dezvoltării economice. În prezent, agenții economici care exportă  marfă în țările Uniunii Europene fac între 10 și 12 ore până la granița de vest a României. Dacă am avea această autostradă, marfa din Moldova ar ajunge în Ungaria în maxim patru ore și, astfel, s-ar reduce mult costurile de transport. Mai mult, în zonă nu avem nici drumuri rapide, iar cele existente sunt proaste.

În cursul lunii mai 2018, Guvernul a anunțat că va adopta un pachet de investiții strategice realizate prin parteneriat public-privat, urmând să fie realizate, în acest fel, trei autostrăzi printre care și autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași –Ungheni.

Camera Deputaților a adoptat în data de 7 noiembrie 2018, proiectul de lege privind aprobarea realizării autostrăzii Iași-Târgu Mureș – intitulată Autostrada Unirii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version