Ieri, începând cu ora 11.50, la „Monumentul Independenței” din municipiul Vaslui au avut loc festivități dedicate omagierii eroilor români. La eveniment au luat parte sute de vasluieni. După oficierea serviciului religios, au luat cuvântul oficialitățile de la nivelul județului Vaslui.
La fel ca și în anii trecuți, data de 9 mai 2021 ne oferă ocazia de a onora, tripla semnificație a acestei zile: Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei.
În 1877, la data de 9 mai, România a reușit să arate întregii Europe că are puterea alegerii propriului destin și că nici un sacrificiu nu e prea mare pentru obținerea mult visatei independențe statale. Sunt 144 de ani de la această piatră de hotar în istoria țării noastre, iar cuvintele lui Mihail Kogălniceanu – „Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare!” – rămân veșnic în memoria noastră.
„68 de ani mai târziu, la 9 mai 1945, Coaliția Națiunilor Unite a reușit înfrângerea Germaniei naziste, constituind astfel un reper deosebit de important în crearea Europei de azi. Se împlinesc 76 de ani de la momentul în care sute de mii de ostași români și-au dat viața pentru această victorie, lăsând în urmă familiile înlăcrimate. Sacrificiul bravilor soldați nu trebuie niciodată să fie dat uitării!”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.
Nu în ultimul rând, 1950 este anul în care, tot pe data de 9 mai, Robert Schuman propunea constituirea Uniunii Europene și începerea reconcilierii prin cooperarea economică dintre două vechi state rivale, Franța și Germania.
La rândul lui, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a făcut o prezentare a celor trei momente istorice omagiate, precizând că toate aceste obiective au fost atinse prin jertfa eroilor români.
„Ne aflăm ca în fiecare an în fața acestei fresce, pentru a ține în mod simbolic o lecție de istorie celor prezenți și celor viitori. Cei care sunt obiectul acestei fresce fac parte din trecutul nostru și reprezintă partea glorioasă a acestui trecut”, a spus Dumitru Buzatu.
(Dănuț CIOBANU)