de Dănuț CIOBANU
Localitățile din județul Vaslui s-au asociat pentru a implementa proiecte de alimentarea cu gaze naturale. Asocierile dintre comune au rolul de a crește punctajul respectivelor proiecte și, în consecință, de a obține finanțare. Primarii lucrează la întocmirea proiectelor și sunt avute în vedere pentru finanțare atât surse de la bugetul național, cât și fonduri europene. O nouă asociație constituită la nivel local pentru aducțiunea de gaze este formată din comunele Bogdănești, Alexandru Vlahuță, Băcani, Iana și Pogana.
Comuna Bogdănești s-a asociat cu alte patru UAT-uri din județul Vaslui pentru a implementa un proiect de alimentare cu gaze naturale. Din asociație mai fac parte comunele Alexandru Vlahuță, Băcani, Iana și Pogana. Ioan Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești, a precizat că proiectul a fost depus în decembrie și în aceste zile s-au făcut primele plăți parțiale la firma de consultanță, care lucrează de peste un an și jumătate la proiect.
„Avem multe proiecte în comună, din care printre cele mai importante se numără marele proiect de aducțiunea de gaze naturale. Ne-am organizat în această asociație pentru a obține un punctaj mare în vederea obținerii de finanțare. Sunt alături de noi colegi din alte patru comune. Suntem optimiști și așteptăm cu mari emoții și speranță în suflet ca acest proiect privind aducțiunea de gaze să fie finanțat”, a spus Ioan Dorobanțu.
În ultimii ani, tot mai multe UAT-uri din județul Vaslui s-au asociat, în vederea implementării unor proiecte pentru alimentarea localităților cu gaze naturale.
Spre exemplu, proiectul de gaze naturale promovat de comunele Hoceni, Crețești, Dimitrie Cantemir și Pădureni a intrat în linie dreaptă, în ceea ce privește întocmirea documentației. În prezent se lucrează la studiul de fezabilitate și se fac demersurile necesare pentru obținere avizelor necesare de mediu, telefonie etc.
„Lucrăm în continuare la acest proiect. Deocamdată nu am identificat o sursă de finanțare. Noi facem documentația proiectului și îl vom depune pe una din liniile de finanțare cu bani de la bugetul național sau prin fonduri europene. Sunt mai multe avantaje atunci când utilizăm gaze naturale. În primul rând nu mai tăiem pădurile, este mai civilizat și mai avantajos din punctul de vedere al prețului”, a spus Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni.
O altă asociație care are drept obiectiv racordarea unor comunități la rețeaua de gaze naturale este formată din Murgeni, Fălciu, Berezeni, Șuletea și Epureni.
Și Relu Brașoveanu, primarul comunei Bălteni, a spus că, în prezent, are în lucru un proiect pentru alimentarea cu gaze naturale.
”Am depus acest proiect de mai mult timp. Zona dintre Cișmeaua Moldovencei și Mărășeni, pe unde trece conducta de gaze spre comuna Ștefan cel Mare aparține de Bălteni. Noi am demarat proiectul, am realizat o parte din studiile necesare și acum suntem în etapa de concesionare a terenului. SC Gaz Est Vaslui se va ocupa de proiectare și execuția lucrărilor. Noi acum facem diligențele necesare pentru a obține avizele de la Apele Române și Căile Ferate, în vederea emiterii autorizației de construire. Pentru început ne va ajuta Consiliul Județean cu sumele necesare, urmând ca noi să identificăm alte surse de finanțare a proiectului”, a spus Relu Brașoveanu.