Est News

Pandemia de COVID-19 ruinează bugetele. Încasări tot mai mici din taxe și impozite locale

de Dănuț CIOBANU 

Colectările taxelor și impozitelor locale la visteriile UAT-urilordin județul Vaslui sunt departe de a mulțumi pe primari. Anul 2020 a reprezentat o diminuare severă a încasărilor acestor obligații financiare de către populație. Gradul de încasare a fost în unele comunități cu zeci de procente mai mic, iar primăriile caută toate mijlocacele pentru a convinge populația că aceste datorii trebuie achitate. 

Pandemia de coronavirus a afectat serios încasarea taxelor și impozitelor la bugetele locale. Pe fondul crizei de sănătate, populația UAT-urilor a fost mai reticientă în ceea ce privește achitarea obligațiilor financiare la bugetele locale, astfel încât autoritățile locale au resimțit diminuarea colectării veniturilor.

„Pandemia ne-a afectat pe toate palierele și la toate nivelele. Fac o comparație și cred că în 2020 lumea a fost mai reticientă în a achita aceste obligații. Noi acum lucrăm la posibilitatea ca oamenii să plătească online taxele și impozitele locale. Sumele au fost vizibil, cu zeci de procente mai mici, raportat la anul 2019”, a spus Ion Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești.

Spre finalul anului trecut, criza de sănătate dublată de criza economică au făcut ca resursele financiare ale gospodăriilor să fie tot mai reduse și, în consecință, întârzierile la plata taxelor și impozitelor locale au fost tot mai mari. În acest context, autoritățile locale din comuna Gârceni au decis să trimită casierii la casele oamenilor, pentru a le cere să își achite impozitele la primărie.

”Chiar vă pot spune că avem o reducere a colectării veniturilor la bugetul local undeva la 30% mai puțin decât ar fi normal. Este o scădere la care ne așteptam pe fondul pandemiei de coronavirus. Chiar zilele acestea vorbeam să trimitem iar casierul din casă în casă, respectând normele sanitare în vigoare, pentru că acum e mai greu cu derularea acestor acțiuni. Încercăm să ducem colectarea dacă nu la 100%, măcar la un procet de 85-90%”, spunea Sorin Scutelnicu, primarul comunei Gârceni.

Cu aceeași problemă se confruntau în anul precedent și autoritățile din comuna Vinderei. Mulți cetățeni nu și-au mai plătit obligațiile financiare din cauza problemelor financiare și, astfel, colectarea veniturilor s-a diminuat semnificativ.

”Ca să facem o estimare, față de prima jumătate a anului 2019 avem colectate venituri cu 145.000 de lei mai mici. Este o problemă cu banii la populație, din cauza că multe persoane nu mai au locuri de muncă și au intrat în șomaj. De asemenea, mulți care munceau în străinătate acum nu mai muncesc și sunt veniți acasă”, a spus Ionuț Ghiur, primarul comunei Vinderei.

 

 

 

Exit mobile version