Est News

CJ Vaslui îndeamnă populația să colecteze selectiv deșeurile. În caz contrar, taxa de salubritate va crește!

de Dănuț CIOBANU 

Menținerea taxei de salubritate la același tarif depinde de colectarea selectivă a deșeurilor. În ultimii doi ani taxa nu a fost ajustată, însă pentru ca ea să fie menținută la același nivel este nevoie de impicarea populației. CJ Vaslui face un apel la cetățeni să selecteze deșeurile reciclabile și, astfel, împreună cu operatorii de colectare, administratorul gropii ecologice de la Roșiești și primari să contribuie la un sistem de gestionare al deșeurilor performant. În prezent, taxa de salubritate este de 5 lei/persoană în mediul rural și 11 lei/persoană în mediul urban.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a avut o întâlnire de lucru cu operatorii și depozitarul din cadrul  proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui” (SMID). La această dată, proiectul este realizat în proporție de 100%, însă finalizarea acestuia este programată pentru data de 31 decembrie 2021, când se va face plata finală a contractelor de servicii proiectare, dirigenție de șantier și audit, la 12 luni de la recepția finală.

În data de 5 februarie 2021, Agenția pentru Protecția Mediului a eliberat avizul de mediu pentru UAT – Județul Vaslui, moment care marchează finalizarea implementării programului european de management al deșeurilor. Este vorba despre un proiect care impune o gestionare a deșeurilor în sens modern și rațional, cu protejarea naturii și a locuitorilor județului.

„Am avut această întâlnire pentru a găsi soluții în ceea ce privește depozitarea gunoiului, selectarea deșeurilor reciclabile, conștientizarea popolației în ceea ce privește modul de acțiune. Fac un apel la populație și rugăm cetățenii să recicleze cât mai mult, pentru a avea o stabilitate a taxei de salubrizare. Practic, suntem la al doilea an când această taxă nu crește și dacă vom continua și vom recicla vom avea o stabilitate a taxei și în mediul rural și în urban”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

Contractul de finanțare al proiectului a fost semnat în data de 14 aprilie 2011 și a beneficiat de o finanțare de aproximativ 40 milioane de euro, prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007 – 2013. La finalizarea exercițiului bugetar europen 2007-2013, lucrările nefinalizate din cadrul proiectului și plățile pentru obiectivele de investiții realizate au fost fazate pe Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Lucrările nefinalizate și plățile fazate pe POIM 2014-2020 s-au ridicat la suma de 23.818.734 lei.

„Sunt zone care nu au avut parte de un astfel de sistem niciodată. Mai avem mult de lucru, dar împreună cu operatorii de colectare, depozitarul, prestatorii de servicii să facem un sistem mai bun. În niciun caz nu spun că toate sunt pe roze, dar vom face eforturi împreună cu populația pentru a avea un județ curat”, a mai spus Ciprian Trifan.

Investiția fanion a proiectului european este depozitul ecologic de la Roșiești, care se întinde pe o suprafață de 20 de hectare și a fost pus în funcțiune în anul 2018. Depozitul este programat a fi realizat în etape, sub formă de 2 celule separate, între 2012–2025 și 2026–2037, însă numai prima celulă a fost parte din proiectul privind implementarea SMID.

Capacitatea totală a depozitului este de 3.760.000 metri cubi, din care 1.380.000 metri cubi sunt alocați primei celule (suficient pentru perioada 2012–2025). Deciziile privind viitoarele celule le revin operatorului și celorlalți deținători de acțiuni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version