Est News

Cofinanțările prea mari blochează investițiile. Primarii trebuie să grăbească execuția, pentru a finaliza proiectele

de Dănuț CIOBANU 

Inflația, creșterea salariilor în sectorul construcțiilor, precum și sumele necesare pentru realizarea documentațiilor la proiecte au crescut substanțial partea de cofinanțare a UAT-urilor. Cota de participare a comunităților locale este cu mult mai mare la construcțiile civile, cum ar fi școli, dispensare etc. Cum alocările de fonduri de la bugetul central din acest an au fost foarte mici, singura șansă a primarilor pentru a finaliza investițiile este să grăbească la maxim execuția lucrărilor.

Firmele de construcții sunt mobilizate pentru efectuarea lucrărilor la investițiile din județul Vaslui finanțate prin PNDL 2. La această dată, sunt în lucru mai multe proiecte pe infrastructură, dar și pe construcții civile. Problema UAT-urilor este cu asigurarea cofinanțărilor, pentru că sunt proiecte care necesită cofinanțări mai mici, iar altele cum sunt (școli sau dispensare) necesită sume mult mai mari.

Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a precizat că inflația a majorat tarifele pentru materiale, execuție etc. și, tocmai de aceea, titularii proiectelor trebuie să se grăbească pentru a le putea finaliza. Realizarea studiilor de fezabilitate, obținerea anumitor avize costă mai mult, plus creșterea salariilor în sectorul construcțiilor, ceea ce face ca valoarea cofinanțării cu care participă UAT-urile la proiecte să fie mai mare.

„Sumele acordate pentru echilibrarea bugetelor au fost insuficiente, acestea asigură doar partea de funcționare. Sperăm ca la rectificare bugetului consolidat al statului din luna august să primim sumele necesare, pentru a finaliza toate proiectele”, a spus Ciprian Trifan.

În luna decembrie 2020, Ministerul Dezvoltării a virat județului Vaslui suma de 12,69 milioane de lei, în vederea decontării facturilor pentru 27 obiective de investiții realizate prin PPNDL. Astfel, au fost achitate facturi pentru lucrări executate la modernizări de drumuri comunale și județene, alimentări cu apă, construire grădinițe, școli și poduri. Cea mai importantă sumă achitată a fost alocată pentru reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ241 C, limită județ Bacău-Doagele-Dragomirești (DN 2F), unde Ministerul Dezvoltării a virat peste 2,4 milioane lei.

Reamintim că în cursul lunii iulie 2020, județul Vaslui a primit de la bugetul consolidat al statului suma de 6.600.000 lei, pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare din cadrul PNDL. Fondurile au fost majorate ca urmare a lucrărilor suplimentare ce se execută la diverse obiective de investiții.

În total, județul Vaslui a avut declarate eligibile pentru finanțare prin PNDL 2 un număr de 251 de proiecte. Valoarea totală a proiectelor se ridică la suma de 860 milioane de lei. Din numărul total de investiții, CJ Vaslui derulează prin PNDL 2 un număr de 17 proiecte, care totalizează suma de 180 milioane de lei. Investițiile din cadrul programului vizează reabilitarea de drumuri județene și comunale, construirea de dispensare, dezvoltarea rețelelor de iluminat public, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, reabilitare școli, construirea de creșe și grădinițe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version