Est News

Adio profit în agricultură! Eroziunea solului a ruinat 40.000 de hectare din județul Vaslui

de Dănuț CIOBANU 

Nu mai puțin de 40.000 de hectare de teren din județul Vaslui sunt improprii pentru agricultură, din cauza eroziunii solului. Pentru a reda circuitului economic aceste suprafețe de pământ, este nevoie de o serie de investiții masive. ANIF Vaslui a pregătit 11 proiecte cu valoare de 9,8 milioane de euro, pentru stoparea eroziunii solului care falimentează sectorul agricol. Un singur centimentru de sol fertil se formează într-o perioadă de 300-500 de ani.

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui a pregătit 11 proiecte europene, care se ridică la o finanțare de 9.815.000 de euro fără TVA, pentru combaterea eroziunii solului. Se vizează astfel reabilitarea unui număr de 11 amenajări pentru combaterea a eroziunii solului de suprafață și de adâncime de la Racova, Crasna, Albița-Făciu, Lohan, Tutova, Buda, Irdici, Elan și Horincea.

„Vrem să reabilităm aceste amenajări și să le aducem la parametri tehnici funcționali, iar acolo unde este nevoie să realizăm lucrări noi de așa manieră încât să oprim pe cât posibil combaterea solului. Ne dorim să oprim dezvoltarea ravenelor și unde este posibil să redăm circuitului agricol aceste suprafețe. Acest fenomen de eroziune are o mare amploare”, a spus Sandu Damian, directorul ANIF Vaslui.

La nivelul județului Vaslui, ANIF administrează o suprafață prevăzută cu amenajări pentru combaterea eroziunii solului de 195.600 hectare. Prin aceste investiții se intenționează refacerea acestor zone de teren. Pentru cele 11 proiecte au fost înaintate către unitatea centrală notele conceptuale și termenii de proiectare.

În județul nostru, eroziunea solului a luat amploare odată cu retrocedarea pământului către foștii proprietari. Cum punerea în posesie s-a făcut perpendicular pe curba de nivel, toate lucrările agricole se efectuează perpendicular cu această curbă și de aici se antrenează materialul fertil care ajunge în râuri sau în amenajările pentru desecare.

„Astfel se pierde cel mai important lucru, stratul fertil care asigură producții constante. Am discutat cu arendatorii pentru a schimba tehnologia de lucru, pentru a combate acest fenomen. Prin pierderea stratului fertil producțiile agricole scad, nu vor mai fi recolte stabile, iar înființarea culturilor nu va mai fi rentabilă. Un singur centimentru de sol fertil se formează într-o perioadă de 300-500 de ani, este un proces greu și trebuie să facem totul pentru a conserva acest bun național, care este fertilitatea solului”, a mai spus Sandu Damian.

 

 

Exit mobile version