de Dănuț CIOBANU
Premierul Florin Cîțu a declarat că Guvernul ar putea să nu mai aloce fonduri pentru echilibrarea bugetelor UAT-urilor, care au un grad scăzut de încasare a impozitelor locale. Cîțu a precizat că există administraţii locale, în special cele cu primari social-democraţi, ale căror venituri proprii sunt mai mici decât cheltuielile pentru salarii. Conducerea CJ Vaslui susține că prin astfel de afirmații autoritățile locale sunt anunțate că reechilibrarea bugetelor se va face într-un mod discriminatoriu, unele zone ale țării fiind condamnate conștient la subdezvoltare.
„Noi vedem că avem cel mai mic grad de colectare în unităţile administrate de PSD-işti. Asta e problema acestor oameni şi eu vă spun că mă gândesc foarte serios ca acele unităţi administrativ-teritoriale unde gradul de colectare este mic să nu mai dăm bani de la buget în reechilibrare, deci să dăm bani suplimentar să îşi acopere costuri de întreţinere şi aşa mai departe. Avem situaţii, iarăşi cu administraţii teritoriale ale PSD, unde veniturile sunt mai mici decât cheltuielile cu salariile. Nu voi mai da voie să existe aşa ceva. Le-am spus foarte clar. Nu poţi să ai cheltuielile cu salariile mai mari decât veniturile tale. Aşa ceva nu se poate”, a spus Florin Cîţu la Digi 24.
Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, a precizat că aceste afirmații nu sunt demne pentru un premier, fără a lua în calcul profesia domniei sale de economist. Vicepreședintele CJ-ului a adăugat că prin această declarație făcută de la cel mai înalt nivel guvernamental suntem anunțați cum se va proceda la reechilibrarea bugetelor de anul acesta, practic într-un mod discriminatoriu, așa cum au mai fost făcute și alte rectificări bugetare în trecutul acestui guvern.
„Lipsa politicilor publice din care să derive programe de dezvoltare menite să corecteze decalajele economice, creșterea inflației, scăderea puterii de cumpărare sunt probleme care trebuie să existe obligatoriu pe masa unui guvern responsabil, dar și elemente care conduc la colectarea la un grad cât mai scăzut a taxelor și impozitelor local. A transmite un astfel de semnal în care separi în alb și negru administrațiile locale, de altfel părtinitor, fără a analiza în mod coerent cauzele care conduc la o colectare precară, atâta timp cât în calitate de economist cunoști ce presupune o astfel procedură, iar în calitate de premier ai cunoștință de veniturile prelevate de la bugetul de stat către unitățile administrativ teritoriale, care în cele mai multe cazuri însumate nu ajung să rezolve funcționarea acestora, e ca și cum conștient condamni o parte a acestei țări la subdezvoltare polarizând și mai mult diferite zone ale țării”, a spus Ciprian Trifan.
Acesta a mai precizat că ideea cu care încearcă să rezoneze premierul Cîțu nu e decât o continuare a ideilor unui alt premier PNL (a se citi PDL) Emil Boc, care consideră că prin comasare UAT-urilor va crește gradul de dezvoltare a zonelor.
„Personal consider ca aceasta idee e una brutală, mai mult politică, luând în calcul nevoile substanțiale de venituri pentru dezvoltare față de o economie precară aproape inexistentă rezultată prin comasare, nemaivorbind de descentralizare și apropierea de nevoile cetățenilor din comunitate”, a încheiat Trifan.