Est News

Haos la alegerile interne din organizațiile PNL din județul Vaslui. Probleme la mai multe filiale

Este perioadă electorală internă în Partidul Național Liberal (PNL), iar acest fapt aduce Organizația Județeană PNL Vaslui din nou în prim-plan. Ultimele zile au fost dominate de discuții referitoare la cursa dintre Nelu Tătaru și Marius Arcăleanu pentru șefia organizației, dar se pare că se întâmplă lucruri interesante și atunci când vorbim de alegerile pentru organizațiile de nivel local. Au existat probleme pentru mai multe filiale, iar vocile din partid spun că acesta este efectul unei conduceri județene care a obișnuit membrii cu o coordonare prin forță, nu bazată pe respectarea reglementărilor interne și democrație.

Alegeri în biroul lui Nelu Tătaru 

Prima informație interesantă legată de alegerile interne ale acestor organizații este că locația aleasă pentru a convoca organizațiile din jurul municipiului Bârlad nu a fost sediul PNL Bârlad, ci noul birou de parlamentar al lui Nelu Tătaru. Inclusiv acest birou deschis săptămâna trecută are o situație destul de controversată, întrucât este amenajat într-un spațiu deținut de Ion Vrânceanu, controversatul fost președinte al PNL Vaslui.

Zilele trecute, mai multe organizații PNL din jurul Bârladului au primit mesaj că sunt convocate în acest spațiu pentru a-și efectua procesul electoral, însă, din motive necunoscute, deznodământul a fost diferit pentru unele dintre ele.

Blocați și dați afară de Daniel Onofrei 

În cazul organizațiilor Murgeni și Ciocani, cel care s-a ocupat de blocarea procedurii a fost chiar subprefectul și secretarul general PNL Vaslui, Daniel Onofrei, mâna dreaptă a lui Nelu Tătaru. Acesta, după ce a vehiculat câteva justificări de fațadă, i-a anunțat pe membrii acestor organizații că trebuie să se întoarcă acasă, pentru că alegerile nu pot avea loc.

Ovidiu Tofan, consilier local PNL în comuna Ciocani, a spus că el este vicepreședinte interimar al organizației comunale, iar Adrian Merlan este președintele interimar. Ședința pentru alegerile interne a fost convocată pentru data de 15 iunie 2021, la biroul de parlamentar al lui Nelu Tătaru. Din comuna Ciocani la alegeri participă 10 delegați.

„La două-trei zile de la convocare, m-a sunat Adrian Merlan și mi-a spus că ședința se amână. Noi eram convocați pentru ora 20.00. Am vorbit și cu Luis Pălăduță, care este reprezentat PNL pe zona Bârlad. Eu i-am spus că, dacă am avut convocare, noi o să mergem la ședință în data de 15 iunie. Ne-am dus acolo și am intrat toți delegații în birou, iar după câteva minute a venit domnul Daniel Onofrei, secretarul general al PNL Vaslui, care a început să țipe la noi să ieșim afară din birou. I-am spus că am fost convocați de la Vaslui și nu accept să ne vorbească așa. E urât din partea dumnealui să aibă un așa comportament. Noi am discutat apoi la Biroul Județean, și vor fi făcute convocările la ședință pentru sâmbătă, în Ciocani”, a spus Ovidiu Tofan.

Printre motivele prezentate de Onofrei au fost neplata cotizațiilor sau chiar faptul că spațiul i-ar fi închiriat lui Nelu Tătaru doar două ore pe săptămână de către el, deși, mai nou, ușa de intrare are un marcaj ce anunță scopul folosiri spațiului – „Birou Parlamentar Dr. Nelu Tătaru”.

Viorel Racoviță, membru PNL la Organizația Orășenească Murgeni, a spus că ședința pentru alegerile interne a fost convocată pentru data de 15 iunie 2021 la Casa de Cultură Bârlad.

„Din motive tehnice, ședința s-a amânat. Daniel Onofrei avea o listă cu membrii cotizanți. O parte din membri au plătit cotizația online, iar acele câteva persoane nu aveau drept de vot, pentru că nu s-a luat în calcul că aveau chitanțele. Între timp, s-a clarificat situația cu chitanțele și urmează să  stabilim o dată viitoare pentru organizarea alegerilor, care vor avea loc la Murgeni. Avem la noi condiții foarte bune pentru a organiza ședința, unde vor participa în jur de 50 de delegați”, a spus Viorel Racoviță.

Referindu-se la situațiile de la Ciocani și Murgeni, Daniel Onofrei, secretar general al Organizației Județene PNL Vaslui, a spus că vor fi organizate alegeri în toate organizațiile, în raport de cum va permite timpul.

„Delegații de la Ciocani nu au fost invitați la ședință. Au fost alimentați pentru a face presiune, fără a fi ședință pentru dumnealor. Noi când facem o programare vorbim cu președintele de organizație. Acum două săptămâni a existat o comunicare la Ciocani că trebuie să vină la ședință la ora 20.00. La câteva zile, am sunat președintele să amânăm această ședință. Ei nu erau programați la ședință. În ziua respectivă la ora 19.00 era programată organizația Băcani, la 20.15 organizația Puiești, iar la 21.15 organizația Murgeni. Principala condiție pentru a participa la alegeri este ca la data de 31 decembrie 2020 persoanele să fie membri de partid și să aibă cotizația plătită. Când am ajuns la Casa de Cultură Bârlad în sală erau 45 de persoane, în condițiile în care membri și cei care au plătit cotizațiile erau 20. Am cerut acelor persoane să părăsească sala sau să se alinieze pe un alt rând. Apoi le-am spus că ori pleacă din sală acele persoane ori plec eu. Cum dumnealor nu au plecat am ieșit eu, dar i-am avertizat că nu pot organiza alegeri. Am vorbit la Murgeni cu domnul Racoviță și l-am asigurat că vor exista alegeri la Murgeni, când vom avea o fereastră de timp. Și la Ciocani la fel, când vom avea o fereastră de timp. Facem alegeri în toate organizațiile, nu avem nimic împotriva alegerilor, dar nu le putem face odată toate”, a spus Daniel Onofrei.

Controverse și la organizația din municipiul Bârlad 

Un număr mare de membri ai filialei Bârlad sunt nemulțumiți de modul de desfășurare al alegerilor, proces în urma căruia primarul Boroș a fost reales. Aceștia susțin că, deși aveau cotizațiile plătite, nu au fost trecuți în convocatorul alegerilor. Din acest motiv, au fost depuse 90 de contestații la Comisia de Organizare a Congresului Liberal. Este posibil ca, în urma acestor contestații, alegerile să fie anulate și să fie nevoie de refacerea acestora.

Rezultatele unei conduceri care se bazează pe forță 

Influența lui Nelu Tătaru este resimțită în modul în care PNL Vaslui trece prin această perioadă a alegerilor interne. În primul rând, acțiunile oamenilor din Biroul Politic Județean sunt cel puțin discutabile, Daniel Onofrei fiind suspectat că blochează alegerile în anumite organizații pentru că acestea nu l-ar susține pe Tătaru la alegerile pentru județ, care vor avea loc în data de 2 iulie.

De asemenea, faptul că în interiorul filialelor există astfel de încercări este rezultatul unui model preluat de mai sus, de la județ. Atunci când liderul județean își permite să influențeze procesul electoral prin acțiuni de forță, este de așteptat ca astfel de încercări să apară și din partea unor lideri ai filialelor din județ.

Marius Arcăleanu, candidat la președinția Organizației Județene PNL Vaslui, a spus că majoritatea organizațiilor locale, precum și cei 23 de primari aleși la alegerile din anul trecut sunt nemulțumiți de modul în care este condusă organizația.

„Nelu Tătaru nu vorbește cu ei. Nu poate să rezvolve toate problemele, dar să vorbească cu oamenii, să le spună o vorbă bună. Nu a făcut nicio întâlnire cu membrii PNL nici online, nici fizic. Unde au văzut că organizațiile nu sunt cu ei, fac tot posibilul să nu facă alegeri. Din totalul primarilor, avem 12 care sunt la primul mandat. Este nevoie de întâlniri, de împărtășirea experienței de la ceilalți primari, pentru a avea un mandat de succes. Alegerile se fac în comunele respective, nu aduci oamenii de la distanță într-o altă locație”, a spus Marius Arcăleanu.

Rămâne de văzut cum va reuși PNL Vaslui să gestioneze toate aceste situații și cum va reuși să treacă prin această perioadă dominată de interese, presiuni și rupturi.

(Dănuț CIOBANU)

Exit mobile version