Est News

Antreprenorii vasluieni acuză avalanșa de controale. Fiscul susține că nu face inspecții la întâmplare

de Dănuț CIOBANU 

Oamenii de afaceri vasluieni nu ar trebuie să se plângă că sunt asaltați cu controale de către instituțiile statului. Conducerea Finanțelor Publice Vaslui susține că firmele nu sunt sufocate de controale, iar toate inspecțiile fiscale se fac după o analiză de risc și verificarea în teren a respectivelor informații. În schimb, antreprenorii afirmă că instituțiile de control sunt supradimensionate, raportat la numărul mic de întreprinzători locali, iar controalele se țin lanț. 

Nelu Sava, directorul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Vaslui, a spus că oamenii de afaceri din județ nu au motive să se plângă de un număr de controale foarte mare din partea inspectorilor fiscali. Acesta a precizat că este o anumită procedură în vederea declanșării unor anumite inspecții fiscale și abia ulterior se merge în teren.

„În județul Vaslui controalele nu se fac la întâmplare și ne ducem de șapte ori în control la aceeași firmă. Activitatea de inspecție fiscală are un birou de analiză de risc în baza aplicațiilor informatice și aici cred că ANAF este una din cele mai informatizate instituții publice. Apoi mergem și facem o verificare în teren și, dacă doar se constată că ceea ce avem în aplicație informatică se regăsește în teren, abia atunci se face inspecție fiscală generală (controlul de fond). Oamenii de afaceri care au spus că se fac controale prea dese, aceștia nu cred că s-au referit la ANAF, pentru că nu au dreptate”, a spus Nelu Sava, directorul AJFP Vaslui.

Fiscul mai realizează și alte controale privind rambursarea de TVA, dar în acest caz este vorba despre controale ulterioare. În situațiile în care se fac controale anticipat pe segmentul rambursării de TVA, acestea se fac tot pe o analiză de risc. Însă, ca regulă generală, se merge pe controlul ulterior în termenul de prescripție.

Dan Hurduc, vicepreședintele CCIA Vaslui, a spus că la întâlnirea dedicată situației economice de la nivel local, că aveam de a face cu un aparat bugetar supradimensionat și instituțiile de control sunt supradimensionate, raportat la numărul mic de întreprinzători locali.

„Au atât de multă treabă instituțiile de control, încât câțiva antreprenori îi faci de câteva ori în fiecare săptămână. Ideea este că orice control să fie mai mult preventiv. Dar noi, în acest fel, nu avem nicio șansă la dezvoltare”, a precizat Dan Hurduc.

 

Exit mobile version