de Dănuț CIOBANU
CJ Vaslui repartizează suma de 21.7 milioane de lei la un număr de 36 de UAT-uri. Banii provin din fondul aflat la dispoziția din impozitul pe venit. Sumele vor fi utilizate pentru funcționare, dar și pentru cofinanțarea proiectelor de investiții. Din cauza lipsei de resurse financiare, unele UAT-uri sunt executate silit pentru lucrări care le-au fost prestate și pe care nu le-au plătit. Mai mult, în unele primării banii nu ajung pentru achitarea salariilor și a cheltuielilor minime de funcționare.
Consiliul Județean (CJ) Vaslui va aproba un proiect de hitărâre privind repartizarea pe UAT-uri a fondului aflat la dispozția din impozitul pe venit, pe anul 2021. În prima jumătate a acestui an, CJ Vaslui a mai aprobat o hotărâre prin care a repartizat suma de 5.400 mii lei către un număr de 15 UAT-uri. Astfel, în prezent, în fondul aflat la dispoziția CJ-ului este disponibilă suma de 21.734 mii lei.
„Proiectul de hotărâre are la bază adresele unităților adminsitrativ-teritoriale, prin care solicită consiliului județean fonduri în vederea asigurării cheltuielilor de funcționare până la finele exercițiului bugetar. Fonduri sunt solicitate și pentru finalizarea obiectivelor de investiții, dar și pentru cofinanțarea proiectelor de investiții pe care le au în derulare în comunitățile lor sau care au fost finalizate și trebuie recepționate, pentru a nu fi în situația de a returna fondurile atrase din diverse surse de finanțare (PNDL, POR, POIM)”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.
Potrivit proiectului de hotărâre, unele UAT-uri se află în situația neplăcută de a fi executate silit pentru lucrări care le-au fost prestate și pe care nu le-au plătit deoarece sumele alocate anul acesta prin legea bugetului de stat au fost insuficiente, chiar și pentru achitarea salariilor și a cheltuielilor minime de funcționare. Astfel, prin acest proiect se propune ca suma de 21.734 mii lei să fie repartizată către un număr de 36 UAT-uri.
Printre comunitățile care primesc cei mai mulți bani se numără Coroiești – 1.000 mii lei; Cozmești – 1.000 mii lei; Ștefan cel Mare – 1.400 mii lei; Huși – 3.500 mii lei; Negrești – 1.400 mii lei; Murgeni – 1.000 mii lei.
Potrivit art. 6 alin. (6) din Legea nr. 15/2021 a bugetul de stat pe anul 2021, consiliul județean are la dispoziție, din impozitul pe venit, suma de 27.134 mii lei care se repartizează, în anul 2021, comunelor, orașelor și municipiilor.
Sumă care reprezintă 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2021 se repartizează unităților administrativ-teritoriale pentru: susținerea programelor de dezvoltare locală; susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală; cheltuieli de funcționare pe care UAT-urile nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.