Est News

Factura COVID-19. Peste 1.400 de agenți economici au solicitat indemnizație de șomaj tehnic

de Dănuț CIOBANU 

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vaslui a plătit până la data de 31 mai 2021 o sumă totală de 32.379.668 lei, aferentă indemnizației de șomaj tehnic. Banii au fost alocați pentru un număr de 4.212 cereri depuse, cu un număr maxim lunar de 8.674 persoane (1.410 agenţi economici), înregistrat în luna mai 2020, şi un număr minim  lunar de 379 de persoane (61 agenţi economici), înregistrat în luna mai 2021.

La întâlnirea de lucru de la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vaslui, oamenii de afaceri din județ au precizat că sigura opțiune pentru dezvoltare locală și creerea de locuri de muncă este reprezentantă de fondurile europene. Antreprenorii susțin că, dacă banii din PNRR s-ar împărți echilibrat la nivel naționl, pentru județul Vaslui ar reveni 700 milioane de euro.

Dan Hurduc, vicepreședintele CCIA Vaslui, a spus că, din nefericire, parlamentarii nu sunt alături de antreprenori din județ, și își continuă campaniile electorale pentru propriile interese. În acest fel, județul Vaslui va rata fondurile din PNRR, va rămâne cu o infrastructură proastă, fără investiții în educație, cu o agricultură slabă.

„Unde sunt parlamentarii care să facă lobby. Vorbim între noi! Nici Instituția Prefectului nu a venit la întâlnire. Cine ne ajută și ne preprezintă pe noi, antreprenorii?! Cerem bani de la bugetul național că nu putem funcționa, însă este logic deoarece noi nu producem bani, pentru că mediul privat nu poate face venituri. Județul Vaslui trăiește prin bugetari, dar nu este posibil luru acesta. Până nu facem ceva, dacă prin PNRR nu putem moderniza județul Vaslui? Asta aș vrea să le spun la parlamentari”, a spus Hurduc.

Pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, îndemnizația de șomaj tehnic este în valoare de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut– indemnizația fiind supusă impozitării şi plății contribuțiilor de asigurări sociale şi de sănătate, fără a se datora contribuție asiguratorie pentru muncă.

Acest drept s-a acordat și continuă să se acorde de la data instaurării perioadei de urgență, respectiv data de 16 martie 2020 și pe toată perioada stării de alertă pentru angajatorii a căror activitate continuă să fie sub incidența restricțiilor.

„În prezent mai poate fi decontată indemnizaţia de şomaj tehnic pentru următoarele domenii de activitate: locuri de joacă pentru copii în spaţii închise, piscine interioare, jocuri de noroc (doar pentru 30% din personal), baruri şi restaurante (doar pentru 30% din personal”, a spus Silviu Calancia, director executiv adjunct al AJOFM Vaslui.

 

 

 

 

 

Exit mobile version