Est News

UAT-uri disperate! Primarii vasluieni depind de rectificarea bugetului consolidat al statului

de Dănuț CIOBANU 

Primarii din județul Vaslui așteaptă cu nerăbdare rectificarea bugetului consolidat al statului. Pentru o parte din UAT-uri, situația este disperată. Din cauza lipsei de resurse financiare, unele UAT-uri sunt executate silit pentru lucrări care le-au fost prestate și pe care nu le-au plătit. Mai mult, în unele primării banii nu ajung pentru achitarea salariilor și a cheltuielilor minime de funcționare.

„Sperăm ca rectificarea să fie pozitivă, dar nu trag mari speranțe pentru că am văzut ultima oară rectificarea din anul trecut, am văzut că se face o discriminare notorie”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui.

Acesta a mai adăugat că premierul Florin Cîțu abordează incorect problematica legată de colectarea veniturilor la bugetele locale.

„Premierul României vorbește de venituri locale ca și cum ar fi un tezaur pe care colegii mei nu îl încasează, dar marea lor majoritate din colegi dacă ar colecta 100% nu le-ar ajunge pentru jumătate de kilometru de drum comunal. Însă, UAT-urile mai au nevoie și de sume de funcționare”, a mai spus Trifan.

Referindu-se la colectarea veniturilor la veniturilor locale, premierul Florin Cîțu a precizat la Digi 24:

„Noi vedem că avem cel mai mic grad de colectare în unităţile administrate de PSD-işti. Asta e problema acestor oameni şi eu vă spun că mă gândesc foarte serios ca acele unităţi administrativ-teritoriale unde gradul de colectare este mic să nu mai dăm bani de la buget în reechilibrare, deci să dăm bani suplimentar să îşi acopere costuri de întreţinere şi aşa mai departe. Avem situaţii, iarăşi cu administraţii teritoriale ale PSD, unde veniturile sunt mai mici decât cheltuielile cu salariile. Nu voi mai da voie să existe aşa ceva. Le-am spus foarte clar. Nu poţi să ai cheltuielile cu salariile mai mari decât veniturile tale. Aşa ceva nu se poate”.

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociației Comunelor din România (ACOR) – Filiala Vaslui a avut o poziție tranșantă față de declarațiile premierului Florin Cîțu.

„El (Florin Cîțu n.r.) e vătaf, se crede stăpânul inelelor. Nu poți să împarți comunele în cele conduse de PSD sau PNL, toate sunt UAT-uri în care locuiesc cetățeni. Principala cauză pentru care unele UAT-uri au un grad scăzut de colectare a taxelor și impozitelor locale este legislația. ACOR a solicitat să schimbe legea, pentru a avea un grad de colectare bun a obligațiilor fiscale”, a spus Neculai Moraru.

Pe lângă faptul că procedurile de  executare silită nu funcționează corect și, astfel, debitorii nu pot fi executați silit, nici munca în folosul comunității nu aduce mari beneficii la bugetul local. Chiar dacă se face un dosar și datornicul trebuie să presteze muncă în folosul comunității, dacă acesta nu vine la muncă autoritățile locale nu au nicio pârghie legală pentru a-l constrânge.

Nici măsura cu achitarea amenzilor înaintea impozitelor locale nu este mai fericită. Multe persoane care au amendă nu mai vin deloc să achite nici amenda, dar nici impozitul local.

 

Exit mobile version