Est News

Prețurile la materialele de construcții au explodat! CJ Vaslui are bani pentru plata constructorilor

de Dănuț CIOBANU 

Prețurile la materialele de construcții s-au majorat substațial în ultima perioadă. De la bitum, fier, cherestea și alte materiale, prețurile au crescut necontrolat, iar obiectivele de investiții sunt tot mai greu de realizat de căte constructori. Guvernul a anunțat că va da o ordonanță privind actualizarea contractelor la noile prețuri. Problema este ca această reechilibrare trebuie să se facă cu bani de la bugetul consolidat al statului.

Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că din cazua acestor creșteri substanțiale de prețuri va fi foarte greu pentru constructori să lucreze în ritmul pe care și l-au propus.

„Sper să găsească și banii necesari. Pentru că le actualizăm, dar acest lucru ne conduce pe noi la o creștere a contractului și la sume pe care trebuie să le asigurăm. Având în vedere bugetul din anul acesta, e destul de anevoios, dar nu o să ne oprim. Asigurăm toți constructorii care au contracte cu CJ-ul că avem sumele necesare și să le decontăm ulterior pe programele naționale și pe proiectele cu fonduri  europene”, a spus Ciprian Trifan.

Spre exemplu, fierul beton de la un preț de 2,70 lei/kilogram acum a crescut la 5 lei/kilogram, în timp ce metrul cub de cherestea a crescut de le 600 de lei la circa 1.400 de lei. Mai mult, dacă pe piața liberă un metru pătrat construit ajunge la circa 1.000 de euro, contractele licitate cu Ministerul Dezvoltării prevăd un preț de 500-600 de euro/metrul pătrat.

„Constructorii se mișcă lent. Am avut nenumărate discuții cu ei. Dar ținând cont de toate aceste lucruri cu care firmele se confruntă, de aici vine și lentoarea în execuția obiectivelor de investiții. Dacă se continuă în acest ritm toți constructorii intră în faliment. Îmi este teamă că proiectele vor rămâne așa”, a spus Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești.

Comuna Dragomirești are patru investiții în domeniul școlar finanțate prin PNDL 2. Cele patru proiecte vizează demolarea și construcția unei școli noi în satul Popești, reabilitarea școlii din satul Poiana Petrei, reabilitarea școlii din satul Doagele și reabilitarea școlii din satul Rădeni.

În total, județul Vaslui a avut declarate eligibile pentru finanțare prin PNDL 2 un număr de 251 de proiecte. Valoarea totală a proiectelor se ridică la suma de 860 milioane de lei. Din numărul total de investiții, CJ Vaslui derulează prin PNDL 2 un număr de 17 proiecte, care totalizează suma de 180 milioane de lei. Investițiile din cadrul programului vizează reabilitarea de drumuri județene și comunale, construirea de dispensare, dezvoltarea rețelelor de iluminat public, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, reabilitare școli, construirea de creșe și grădinițe.

 

 

 

 

Exit mobile version