Est News

Comisarii de mediu avertizează: Vremea în care gunoaiele erau aruncate în râpă a trecut!

de Dănuț CIOBANU 

Colectarea cât mai eficientă a deșeurilor menajere este una din prioritățile Gărzii de Mediu Vaslui. Cum sistemul de managemnt al deșeurilor este funcțional, comisarii de mediu nu mai acceptă ca gunoaiele să fie aruncate la întâmplare. Primarii au un rol hotărâtor atât în colectarea taxei de salubritate, cât și în ceea ce privește îmbunătățirea colectării. Dacă în anul trecut la depozitul ecologic Roșiești se duceau lunar 3.000 de tone de deșeuri, în acest an cantitatea lunară a crescut la 5.000 de tone.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui finalizează, la sfârșitul acestui an, fazarea proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui” (SMID). Contractul de finanțare al proiectului a fost semnat în data de 14 aprilie 2011 și a beneficiat de o finanțare de aproximativ 40 milioane de euro, prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007 – 2013.

La finalizarea exercițiului bugetar europen 2007-2013, lucrările nefinalizate din cadrul proiectului și plățile pentru obiectivele de investiții realizate au fost fazate pe Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Lucrările nefinalizate și plățile fazate pe POIM 2014-2020 s-au ridicat la suma de 23.818.734 lei.

La această dată, proiectul este realizat în proporție de 100%, însă finalizarea acestuia este programată pentru data de 31 decembrie 2021, când se va face plata finală a contractelor de servicii proiectare, dirigenție de șantier și audit, la 12 luni de la recepția finală.

În data de 5 februarie 2021, Agenția pentru Protecția Mediului a eliberat avizul de mediu pentru UAT – Județul Vaslui, moment care marchează finalizarea implementării programului european de management al deșeurilor. Este vorba despre un proiect care impune o gestionare a deșeurilor în sens modern și rațional, cu protejarea naturii și a locuitorilor județului.

În acest context, este foarte important ca toate deșeurile din teritoriu să fie colectate, astfel încât să fie atinsă cantitatea prevăzută în contract. La goapa de la Roșiești a fost depozitată, în perioada iunie 2019 – iunie 2020, o cantitate totală de 76.343,9 tone deșeuri (incluzând 24.747,16 tone deșeuri provenind din județul Galați), față de cantitatea de 79.724 tone deșeuri prevăzută a fi depozitată anual.

Gabriel Laic, comisar șef al Gărzii de Mediu Vaslui, a spus că primarii trebuie să se implice mai mult în ceea ce privește încasarea taxei de salubritate și în îmbunătățirea colectării deșeurilor din comunitățile pe care le conduc.

„Gunoaiele nu se mai pot duce la râpă, așa cum au fost învățați oamenii. Cu obiectele din plastic avem mari probleme pe partea de mediu, pentru că rămân în natură foarte mult timp. Trebuie făcută în continuare educație, în ceea ce privește colectarea deșeurilor. În ultimul timp, lucrurile intră încet pe un făgaș normal. Dacă în anul trecut la depozitul ecologic Roșiești se duceau lunar 3.000 de tone de deșeuri, în acest an cantitatea lunară a crescut la 5.000 tone de deșeuri”, a precizat Gabriel Laic.

Garda de Mediu Vaslui a dat, în anul trecut, amenzi totale care se ridică la suma de 929.500 de lei. Cele mai taxate de comisarii de mediu au fost UAT-urile din județ, care au încasat 11 avertismente și 46 amenzi. Amenzile au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de salubrizare a terenurilor, lipsa evidenţei gestiunii deşeurilor, precum și neasigurarea colectării selective, transportului şi valorificării deşeurilor în unele zone de pe teritoriul comunelor judeţului.

„SMID-ul este o sămânță, iar planul județean de gestionare a deșeurilor vine să îl dezvolte cu noi utilaje, infrastructură, pubele etc. Acest plan este o transpunere la nivel local a legislației de mediu în vigoare la nivel național. Ținând cont că în anii din urmă au fost stabilite măsuri de conformare și îndrumare, iar SMID-ul la nivelul județului Vaslui este funcțional, acolo unde se constată încălcarea prevederilor legale, de către autoritățile locale sau agenți economici, se vor aplica sancțiuni de nerealizare a măsurilor dispuse. Este vorba de amendă contravențională în cuantum minim de 50.000 lei. În baza principiului „poluatorul plătește”, toți suntem poluatori și suntem obligați să plătim, îndeosebi prin plata taxei de salubritate”, a mai spus Gabriel Laic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version