Est News

Primari disperați! Constructorii pleacă de pe șantiere. Lucrările la școli, drumuri, poduri sunt blocate

de Dănuț CIOBANU 

Veștile care vin de la primarii din județul Vaslui sunt din cele mai proaste. Constructorii au început să plece de pe tot mai multe șantiere, din cauza întârzierilor mari la plata facturilor de către Ministerul Dezvoltării. Deși premierul Florin Cîțu a dat asigurări că șantierele finanțate prin PNDL nu se vor închide, realitățile din teren sunt cu totul altele. Primarii nu dispun de fonduri pentru continuarea lucrărilor, iar pe multe proiecte la școli, drumuri, poduri, podețe etc, lucrările s-au oprit.

Vasile Novac, primarul comunei Ivănești, ne-a spus că are în derulare 11 proiecte prin PNDL 2. Din cauză că firmele nu sunt plătite, de pe unele șantiere au început să plece constructorii. Ministerul Dezvovoltării a transmis autorităților locale că nu mai dispune de fonduri pentru plata lucrărilor executate.

„Am proiecte în derulare la cinci școli. Constructorul a descoperit școala, iar acum a plecat pentru că nu este plătit. Am și poduri unde au fost puse câteva elemente, după care firmele și-au retras oamenii. Noi avem facturi depuse la Ministerul Dezvoltării, care sunt neachitate. Acum așteptăm rectificarea bugetului consolidat al statului din luna august și, dacă vom primi fonduri, vom chema înapoi la lucru constructorii”, a spus Vasile Novac.

Situația financiară a UAT-urilor este atât de gravă, încât fără un ajutor financiar de urgență de la Consiliul Județean (CJ) Vaslui acestea riscă să se blocheze.

„Noi colectăm venituri la bugetul local de 600.000 lei, iar doar la un proiect avem cofinanțare de circa 450.000 de lei. Avem o comună mare, care are în total 120 kilometri de drumuri comunale și sătești. Noi nu vrem lucruri extravagante, dat vrem facilitățile de bază cum sunt drumuri, poduri etc. Acum, muncitorii au plecat și șantierele sunt goale. Aceasta este cea mai neagră perioadă de când sunt primar”, a mai spus Vasile Novac.

Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, a anticipat că sunt UAT-uri care nu au potențial financiar și nu au de unde să plătească lucrările și să ramburseze ulterior banii de la Ministerul Dezvoltării.

„O parte din șantierele județului nostru se vor opri. Nu cele ale CJ-ului, dar cele ale UAT-urilor, o parte se vor opri. O parte din constructori au spus că lucrează și creditează ei având materiale pe stoc, dar nu sunt mulți care își pot permite lucrul acesta. Timpul de așteptare, deocamdată nu avem niciun orizont de timp specificat, este cel din regulamente care prevăd că până la data de 31 decembrie se fac rambursările. Suntem în luna iulie, iar șase luni de creditare nu cred că își poate permite decât o instituție bancară”, a spus Ciprian Trifan.

Exit mobile version