de Dănuț CIOBANU
Vasluienii sunt mari consumatori de canabis și etnobotanice. Drogurile sunt procurate de pe Internet, dar cele mai multe sunt cumpărate de pe piața din Iași. Consumatorii se încadrează în grupa de vârstă 18-36 de ani și au de la studii gimnaziale până la cele universitare. Dacă anul trecut au fost consiliate la CPECA Vaslui 44 de persoane, în prima jumătate a acestui an au trecut pe la centru 22 de beneficiari.
Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Vaslui a avut în primele șase luni ale acestui an 22 de beneficiari. Dintre aceștia, 8 beneficiari sunt consumatori de droguri de mare risc (cocaină, anfetamină) și restul sunt consumatori de droguri de risc (canabis și etnobotanice. Anul trecut, instituția a oferit consiliere unui număr de 44 de persoane, care erau consumatoare de droguri. Aceste persoane se prezintă la consiliere în baza unor ordonanțe ale Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, după ce au fost depistate săvârșind infracțiuni legate de droguri.
Simona Pechianu, inspector de specialitate în cadrul CPECA Vaslui, a precizat că în județul nostru drogul cel mai consumat este canabisul, după care urmează etnobotanicele.
„Acești consumatori vin la sediul nostru pentru a fi consiliați. Cei mai mulți colaborează și este o relație foarte bună. Nu au existat incidente. Aceste persoane ajung în posesia drogurilor după ce le cumpără din Iași sau din alte orașe, ori le procură de pe Internet, unde pe anumite site-uri se pot vinde și cumpăra droguri. În județul Vaslui se consumă cel mai mult canabis, după care urmează etnobotanicele”, a spus Simona Pechianu.
Grupa de vârstă a consumatorilor de droguri din județul Vaslui este între 18 și 36 de ani, însă au fost cazuri în care și minorii au consumat substanțe interzise. În cazurile de consum ocazional, consilierea oferită de CPECA Vaslui durează trei luni, iar în cazurile de dependență consilierea este cuprinsă între șase și 10 luni. Consilierea unei persoane durează o oră.
„Jumătate din consumatorii de droguri din județul Vaslui sunt din Bîrlad. Acolo se consumă cel mai mult etnobotanicele. Am avut consumatori care au studii superioare, dar și persoane cu studii gimnaziale sau liceu. De regulă, foarte puține persoane revin la noi pentru consiliere”, a mai precizat Simona Pechianu.
Factorii de risc pot fi de 2 tipuri: factorii sociali şi culturali de amploare (contextuali), care includ factorii relaţionaţi sau încadraţi prin aspecte legale şi normative sociale explicite sau percepute în relaţie cu comportamentele de consum sau abuz de droguri și factorii de risc cu caracter individual şi interpersonal.