de Dănuț CIOBANU
Derularea investițiilor din comunitățile județul Vaslui este mult întârziată din cauza lipsei de sprijin financiar de la bugetul consolidat al statului. Dacă populația dorește ca proiectele să fie implementate cât mai repede, acest lucru nu este posibil pe fondul lipsei de finanțare. Chiar dacă UAT-urile au făcut cereri repetate pentru a primi sprijin financiar de la Guvernul României, șansele ca primarii să primească bani sunt aproape de zero.
Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că în acest an de austeritate, speră să ducă mai departe toate investițiile propuse.
„Toată lumea întreabă de ce nu dăm bani, dar oamenii nu sunt atenți la ce se întâmplă în România. Programul acestui guvern este un program de austeritate și nu răspunde în niciun fel de solicitare de sprijin financiar”, a explicat Dumitru Buzatu.
În acest conntext, UAT-urile nu trebuie lăsate în subdezvoltare, ci trebuie sprijinite pentru ca procesul de modernizare să ajungă și în respectivele comunități. Doar în acest fel se poate vorbi de o țară cu o rată demografică pozitivă, o țară cu o populație activă care să aibă o viață decentă și să susțină economia și toate activitățile dintr-un stat modern.
„Mecanismul de constituire a bugetelor locale, după părerea mea, este deficitar. El se face după o formulă aplicând diferite cote, iar în fiecare an dă un număr foarte mare de rezultate neconforme cu exigențele unor bugete care să susțină activitatea UAT-urilor și să se dezvolte. Nu toate comunitățile au posibilitatea să colecteze venituri, astfel încât să susțină procesul de modernizare. Din acest punct de vedere este nevoie ori de o formulă suplimentară de alocare, ori de o corectare a formulei respective, astfel încât erorile de 1 sau 2% să fie acoperite prin alocarea sumelor pentru echilibrare la dispoziția CJ-ului. Din păcate, nu este așa!”, a spus Dumitru Buzatu.
Investițiile totale din județul Vaslui se ridică la suma de 2.265.940.106 lei. Din suma totală, 1.091.215.883 lei sunt fonduri europene, 1.151.297.548 lei fonduri naționale, 11.475.775 lei fonduri locale și 11.981.897 lei fonduri mixte.
Potrivit unei analize realizare de jurnaliștii de la „Recorder”, care au realizat o analiză la nivel național, este vorba despre proiecte de investiții aflate în derulare în următorii doi ani, din fonduri locale, guvernamentale și europene.
În funcție de mediu de implementare, 52,6% din investițiile județului Vaslui se derulează în mediul rural, în timp ce 47,3% sunt direcționate în mediul urban. Printre domeniile în care se investește cel mai mult se numără: infrastructura rutieră – 875,5 milioane de lei; apă și canal – 620,4 milioane de lei; școli și grădinițe – 238,3 milioane de lei; transport în comun – 191,1 milioane de lei; unități medicale – 107,5 milioane de lei; ecologizare – 102,5 milioane de lei; centre culturale – 42,3 milioane de lei; sport și recreere – 30,3 milioane de lei; centre sociale – 22,8 milioane de lei; iluminat public 21 milioane de lei.