Est News

CJ Vaslui îngroașă lista beneficiarilor de fonduri. 33 de UAT-uri vor primi peste 18 milioane de lei

de Dănuț CIOBANU 

Amânarea ședinței CJ Vaslui cu o săptămână a fost de bun augur pentru unii primari. Dacă inițial se intenționa repartizarea sumei de 15,8 milioane de lei pentru 25 de UAT-uri, pentru ședința de astăzi lista beneficiarilor este mai consistentă. Vor primi bani pentru echilibrare 33 de UAT-uri, care vor încasa în total 18,3 milioane de lei. Banii provin din fondul pe care CJ-ul îl are la dispoziție din impozitul pe venit pe anul 2021.

În ședința ordinară de astăzi, Consiliul Județean (CJ) Vaslui va repartiza UAT-urilor fondul pe care îl are la dispoziție din impozitul pe venit pe anul 2021. CJ-ul are la dispoziție din impozitul pe venit suma de 27.134 mii lei. În prima jumătate a acestui an, a fost aprobată repartizarea sumei de 5.400 mii lei către un număr de 15 UAT-uri și, în acest moment, în fond mai este disponibilă suma de 21.734 mii lei.

Proiectul de hotărâre are la bază adresele comunităților prin care solicită fonduri în vederea asigurării cheltuielilor de funcționare până la finele exercițiului bugetar, finalizării obiectivelor de investiții, dar și pentru cofinanțarea proiectelor de investiții pe care le au în derulare sau care au fost finalizate și trebuie recepționate pentru a nu fi în situația de a returna fondurile atrase din diverse surse de finanțare (PNDL, POR, POIM, AFIR).

Mai mult, unele UAT-uri se află în situația neplăcută de a fi executate silit pentru lucrări care le-au fost prestate și pe care nu le-au plătit deoarece sumele alocate anul acesta prin legea bugetului de stat au fost insuficiente, chiar și pentru achitarea salariilor și a cheltuielilor minime de funcționare.

Astfel, se propune ca suma de 18.350 mii lei să fie repartizată către un număr de 33 de UAT-uri, în fondul aflat la dispoziția CJ Vaslui rămânând suma de 3.384 mii lei.

Printre UAT-urile care vor primi bani se numără Coroiești – 1.000 mii lei; Huși – 3.500 mii lei; Negrești – 1.000 mii lei; Murgeni – 1.000 mii lei; Rafaila – 400 mii lei; Miclești – 300 mii lei; Puiești – 500 mii lei etc; Pădureni – 350 mii lei; Fălciu – 200 mii lei; Hoceni – 350 mii lei; Dragomirești – 500 mii lei.

Pentru proiectele aflate în derulare, Primăria Dragomirești are nevoie de circa 2 milioane de lei pentru cofinanțare. Comuna Dragomirești are patru investiții în domeniul școlar finanțate prin PNDL 2. Cele patru proiecte vizează demolarea și construcția unei școli noi în satul Popești, reabilitarea școlii din satul Poiana Petrei, reabilitarea școlii din satul Doagele și reabilitarea școlii din satul Rădeni.

„Noi am predat școlile în lucru, iar copii învață în niște condiții care mă îngrijorează, dacă se opresc aceste șantiere. Ce vom face cu copiii? Părinții au suportat până acum și au acceptat ca acești copii să învețe în niște condiții inumane. Dar nu se mai poate continua așa. Copiii merg kilometri pe jos pe drumuri desfundate de inundații, iar în locațiile unde învață nu au condiții. Trag un semnal de alarmă pentru a găsi rezolvarea la aceste probleme”, a spus Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești.

 

 

 

 

Exit mobile version