de Dănuț CIOBANU
Viața bătrânilor din comunitățile vasluiene fără doctori de familie este extrem de grea. Aceștia depind de familie să îi ducă la un medic într-o altă comună sau la oraș. Dacă sunt singuri, șansa persoanelor în vârstă să se trateze este extrem de redusă. Din păcate, în viitorul apropiat, numărul comunele fără medici de familie va fi tot mai mari, iar cei mai loviți vor fi pensionarii.
Lipsa medicilor de familie din comunitățile vasluiene afectează grav calitatea veții populației din mediul rural. De departe, bătrânii singuri au cel mai mult de suferit din cauza lipsei asistenței medicale primare.
Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Valui, a spus că sunt opt comune fără medici de familie, iar în comunitățile respective mai merg o dată pe săptămână doctori din comunele învecinate.
„Medicii care merg săptămânal în aceste comune dau doar rețete. Aici intervin copiii să îi ducă la un medic de specialitate în oraș sau în altă comună. E greu, dar oamenii s-au obișnuit cu greul! Rețetele se pot lua de oriunde și analizele pot fi făcute oricunde în țară, cu programare durează. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui încearcă să aducă medici, dar ei tot pleacă. Pe lângă avantajele pe care le au, trebuie să suporte multe cheltuieli cu chiria, curățenia, plata asistenților medicali și nu mai rămân cu mulți bani”, a spus Ioan Stamate.
În acest moment, nu au medici de familie următoarele UAT-uri: Laza, Poienești, Bogdănița, Bogdănești, Ciocani, Coroiești, Găgești și Mălușteni.
Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui, a precizat că și medicul din Oltenești vrea să se retragă din activitate în perioada următoare. De asemenea, mai mulți medici de familie din municipiul Bârlad lucrează cu prelungire de la Colegiul Medicilor sau au vârsta de pensionare. Mai mult, sunt medici de familie și din municipiul Vaslui care au anunțat că vor renunțe la practică.
„Cel mai trist este că nu vin alți medici, care să fie interesați de județul Vaslui. Practic, numărul medicilor de familie scade de la un an la altul. Acum avem 8 UAT-uri fără medici de familie, dar în viitor vor fi mai multe, deoarece nu există interes pentru a veni în județul Vaslui. Din fericire, mai este câte un punct de lucru al medicilor din Bârlad în comunele din zonă, dar este foarte greu să ții un cabinet și în urban și în rural. Locuitorilor din aceste localități li se oferă asistență medicală de două ori pe săptămână”, a precizat Mihaela Vlada.
Criza medicilor de familie de la nivel local se acutizează în contextul în care populația este cu patologie cronică și necesită servicii medicale din partea medicilor de familie.
Cel mai mult vor avea de suferit comunitățile din zona Bârladului, pentru că nu sunt medici de familie dispuși să facă naveta de la Iași. În schimb, în comune precum Codăești, Miclești, Tăcuta sunt doctori care fac naveta din Iași.