Est News

Ionel Constantin despre învățământul vasluian: Interesul școlilor este să își păstreze catedrele!

de Dănuț CIOBANU 

Sistemul de învățământ din județul Vaslui nu este conectat cu piața muncii locale. În timp ce oamenii de afaceri au nevoie de o serie de meserii, singurul interes al școlilor este să își păstreze catedrele. Toată lume se înghesuie la liceu și facultate, în timp ce școlile profesionale sunt aproape pustii. Atât timp cât unitățile de învățământ nu vor avea nicio legătură cu mediul economic, aceste vor elibera diplome în specializări care nu sunt căutate pe piață.

Mediul de afaceri din județul Vaslui susține că forța de muncă de la nivel local este deficitară în ceea ce privește pregătirea profesională. Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, trage un semnal de alarmă în numele oamenilor de afaceri, precizând că încă se pregătesc la nivelul județului prin programele școlare oameni care nu mai trebuiesc pe piața muncii.

„Nu o spun eu, o spun oamenii de afaceri! Vreau să fiu foarte bine înțeles, că există o luptă între oamenii de afaceri, care își doresc să aibă oameni bine pregătiți, și între școli, care își doresc să își păstreze catedrele. Am dori ca la finalul fiecărui an, nu la început când catedrele sunt aranjate, să discutăm, iar oamenii de afaceri să spună ce își doresc, care sunt meseriile”, a spus Ionel Constantin.

În acest context, este neceară și o discuție mai largă cu părinții, deoarece toată lmea își dorește să termine liceul și apoi facultatea și nimeni nu se mai înscrie la școlile de arte și meserii sau la școlile profesionale.

„Acest lucru este grav! Suntem unii dintre noi mai puțin dotați și trebuie să ne vedem lungul nasului și să devenim buni meseriași, care am câștiga mult mai bine decât câștigă unul care chiar dacă termină o facultate constată că nu are loc de muncă”, a mai spus Ionel Constantin.

Referindu-se la criza forței de muncă, Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a spus că autoritățile centrale nu sunt interesate de menținerea forței de muncă în țară, iar exodul oamenilor în spațiul comunitar va continua.

”Nimeni nu vrea să înțeleagă că noi nu avem forță de muncă la ora actuală. Ca să avem fprță de muncă, cel puțin din punctul meu de vedere, ar trebui să o aducem la un nivel de plată ca în UE sau cel puțin aproximativ egal. Atât timp cât decalajele sunt mari, nu vom reuși să ținem forța de muncă în țară. Aici este vorba despre politica Guvernului, pentru a acorda facilități la nivel național. La nivel local avem puține facilități de acordat”, a precizat Ioan Ciupilan.

Cum era de așteptat, persoanele care s-au întors acasă din cauza pandemiei de coronavirus au început să plece din nou în străinătate, pe fondul lipsei de locuri de muncă bine plătite.

”O parte din hușenii care au venit acasă nu au plecat încă, dar marea majoritate va pleca. Dacă afară au un salariu de 1.800 de euro, în oraș pot câștiga între 300 și 400 de euro. În aceste condiții nu poți să ții oamenii în țară”, a mai spus Ciupilan.

 

Exit mobile version