de Dănuț CIOBANU
Programul Național de Investiții care a provocat un război total în coaliția de guvernare este așteptat cu nerăbdare de edilii vasluieni. În lipsa programelor de finanțare a proiectelor de dezvoltare, primarii, constructorii și proiectanții avertizează că UAT-urile se vor confrunta cu o criză a investițiilor. Programul care va avea o finanțare de 50 miliarde de lei este singura șansă a comunităților locale să își modernizeze infrastructura și să se dezvolte economic.
Prezent în județul Vaslui, Mircea Abrudean, secretar general adjunct al Guvernului României, a sus că PNI are un buget alocat pentru următorii șapte ani de 50 miliarde de lei și vizează investiții în dezvoltarea infrastructurii.
”PNI va funcționa pe modelul PNDL cu câteva diferențe privind depunerea proiectelor, realizarea investițiilor, decontarea cheltuielilor. Ca și categorii de obiective finanțate este vorba despre infrastructura tehnico-edilitară: drumuri, poduri, podețe, variante ocolitoare, apă și canal, infrastructura de distribuție a gazelor naturale, racordul la sistemul de transport al gazelor. Proiectele se vor depune online la Ministerul Dezvoltării, iar sesiunea de depunere a proiectelor va fi de 30 de zile Singura șansă de dezvoltare a infrastructurii este PNI. România trebuie să se dezvolte echilibrat, iar infrastructura va atrage și dezvoltare economică”, a spus Mircea Abrudean.
Referindu-se la lipsa de finanțare cu care se confruntă UAT-urile, Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociației Comunelor din România – Filiala Vaslui, a spus că a discutat cu mai mulți primari, care i-au spus că nu au pe ce programme să depună proiecte pentru a obține finanțări.
Pe de o parte, în ceea ce privește CNI, primarii susțin că proiectele sunt acordate pe criterii politice și, astfel, acestea sunt scoase sau introduse pe lista sinteză.
Pe de altă parte, în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu este clar dacă va mai exista susținere financiară pentru proiectele comunelor. Acest fond prevedea o sumă de 4 miliarde de euro, prin care Guvernul voia să pună fonduri la dispoziția primarilor de orașe și comune pentru reducerea disparităților teritoriale, tranziția verde și digitalizare.
La această dată, nici pe Programul Național de Dezvoltare Locală sau pe Programul Național de Dezvoltare Rurală nu sunt noi măsuri, unde primarii să aplice proiecte pentru a finanța obiective de investiții.
„Primarii nu au finanțări. Nu avem unde aplica pe niciun program de finanțare cu bani de la bugetul național sau fonduri europene. Cu bani de la bugetele locale nu pot fi susținute investiții de interes public. Pentru primarii care sunt la primul mandat este foarte greu să facă treabă”, a explicat Neculai Moraru.