Est News

Criza politică găsește economia Vasluiului la pământ. Ultimii la investiții și dezvoltare!

de Dănuț CIOBANU 

Criza politică declanșată în coaliția de guvernare de aprobarea  Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” găsește mediul economic local într-o situație extrem de proastă. Pandemia de coronavirus a lovit sever oamenii de afaceri, iar creșterea economică prezentată în statisticile oficiale este departe de a însemna relansarea economiei reale. Vasluiul este județul cel mai slab dezvoltat economic din Moldova și printre cele mai sărace de la nivel național.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că autoritățile locale și centrale trebuie să cunoască adevărata față a lucrurilor, să se infomeze cu privire la problemele cu care se confruntă mediul economic local.

„Greutățile sunt atât de mari, încât mediul de afaceri vasluian dar și național este în derivă. Pe de o parte, pandemia de coronavirus a fost năucitoare la nivel mondial, european, național și în județul Vaslui, care suportă mai greu decât alte județe această criză de sănătate, având în vedere că suntem un pic mai sărăcuți”, a spus Ionel Constantin.

O altă problemă este implementarea foarte lentă a proiectelor europene, care reprezintă o gură de oxigen pentru firme. Se înregistrează întârzieri la finanțarea proiectelor de 6-8 luni, din cauză că agențiile din Ministerul Fondurilor Europene sunt aglomerate și nu pot evalua toate dosarele.

„Da, sunt convins că trebuie bani mai mulți la consiliile locale și la Consiliul Județean. Sunt convins că trebuie făcute încasări mai mari de la toți și sprijin acest punct de vedere, dar trebuie și noi să fim sprijiniți în derularea unor afaceri de succes. Suntem ultimul județ din regiune. Nu aș vrea să cred că suntem ultimul județ din țară din punct de vedere al investițiilor și, dacă vrem, al încasărilor de taxe și impozite atît de necesare. Nu mă refer la cuantum, acesta este bun și l-am ascultat pe domnul Sava ca reprezentant al Finanțelor Publice, care spunea că avem mai mult decât bine încasările, Mă refer la potențialul pe care îl poate da județul Vaslui prin firmale pe care le are, crescânbd activitatea economică a oamenilor de afaceri”, a mai spus Ionel Constantin.

Evoluția economiei locale proiectează județul Vaslui ca cel mai neperformant UAT de la nivelul României. Conform prognozelor oficiale, în anul 2021 PIB-ul pe locuitor din județul Vaslui va fi de 5.633 euro/locuitor, iar până în anul 2024 acesta va crește la 7.210 euro/locuitor. La nivel național, printre cele mai puternice județe se numără Cluj cu un PIB de 21.147 euro/locuitor și Timiș cu 17.226 euro/locuitor. Județele cu care Vasluiul concurează la cele mai sărace zone din țară vor avea în 2024 un PIB mai mare: Teleroman – 9.499 euro/locuitor și Buzău – 11.331 euro/locuitor.

În anul 2024, județele din Regiunea Nord Est a României vor avea următorul PIB: Bacău – 10.266 euro/locuitor; Botoșani – 7.771 euro/locuitor; Neamț – 9.570 euro/locuitor; Suceava – 8.501 euro/locuitor, Iași – 12.157 euro/locuitor.

Exit mobile version