Est News

Liber la dezvoltare! Primarii vor putea investi în extinderea rețelelor de curent și gaze naturale

de Dănuț CIOBANU 

UAT-urilor nu vor mai fi la mâna concesionarilor de rețele, atunci când vine vorba de extinderea sistemelor de gaze și curent electric. Dacă în prezent, doar concesionarii pot executa astfel de extinderi pe care, de regulă, refuză să le facă, după modificarea legii energiei UAT-urilor vor putea investi în astfel de proiecte. Ulterior, în termen de maxim cinci ani, concesionarii vor trebuie să ramburseze beneficiarilor cheltuielile realizate la respectivele lucrări.

Guvernul României va opera o modificare la legea energiei, prin care va da posibilitatea UAT-urilor să extindă de rețele de curent și gaze naturale. În acest moment, situația în domeniu este destul de complicată. Extinderile sunt făcute doar de concesionarii rețelelor care, în general, dintr-un motiv sau altul refuză să facă acest lucru atunci când li se solicită.

„Prin această modificare la legea energiei vom da posibilitatea ca extinderile să fie făcute de beneficiar, ulterior decontându-se cu concesionarul într-o perioadă de timp cât mai scurtă sperăm noi, în acest moment discutăm de cinci ani. Concesionarul va fi obligat să ramburseze beneficiarului, cel care a realizat infrastructura, cheltuielile cu această lucrare. Este o modificare care sperăm să vină în sprijinul dumneavoastră, pentru că am avut multe situații semnalate de primari, care erau nemulțumiți de faptul că operatorii rețelelor nu doresc să extindă rețelele într-o comunitate componentă a UAT-ului, lucru care nu era în regulă din punctul de vedere al comunității locale”, a spus Mircea Abrudean, secretar general adjunct al Guvernului României, primarilor din județul Vaslui.

În acest moment, tot mai multe localități din județ s-au asociat pentru a implementa proiecte de alimentarea cu gaze naturale. Asocierile dintre comune au rolul de a crește punctajul respectivelor proiecte și, în consecință, de a obține finanțare. Primarii lucrează la întocmirea proiectelor și sunt avute în vedere pentru finanțare atât surse de la bugetul național, cât și fonduri europene.

Comuna Bogdănești s-a asociat cu alte patru UAT-uri din județul Vaslui pentru a implementa un proiect de alimentare cu gaze naturale. Din asociație mai fac parte comunele Alexandru Vlahuță, Băcani, Iana și Pogana. Ioan Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești, a precizat că proiectul a fost depus în decembrie și s-au făcut primele plăți parțiale la firma de consultanță, care lucrează de peste un an și jumătate la proiect.

„Avem multe proiecte în comună, din care printre cele mai importante se numără marele proiect de aducțiunea de gaze naturale. Ne-am organizat în această asociație pentru a obține un punctaj mare în vederea obținerii de finanțare. Sunt alături de noi colegi din alte patru comune. Suntem optimiști și așteptăm cu mari emoții și speranță în suflet ca acest proiect privind aducțiunea de gaze să fie finanțat”, a spus Ioan Dorobanțu.

În ultimii ani, tot mai multe UAT-uri din județul Vaslui s-au asociat, în vederea implementării unor proiecte pentru alimentarea localităților cu gaze naturale.

Spre exemplu, proiectul de gaze naturale promovat de comunele Hoceni, Crețești, Dimitrie Cantemir și Pădureni a intrat în linie dreaptă, în ceea ce privește întocmirea documentației. În prezent se lucrează la studiul de fezabilitate și se fac demersurile necesare pentru obținere avizelor necesare de mediu, telefonie etc.

O altă asociație care are drept obiectiv racordarea unor comunități la rețeaua de gaze naturale este formată din Murgeni, Fălciu, Berezeni, Șuletea și Epureni.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version