Est News

Mâncare sănătoasă! Tot mai mulți fermieri vasluieni sunt interesați de producția ecologică

Interesul fermierilor locali pentru agricultura econogică crește de la un an la altul. Cei mai mulți producători practică agricultura în domenii precum apicultura, sectorul vegetal, activități de procesare (suc de mere, suc de cireșe și aromă de măr), comercianți de miere de albine și fructe etc.

„Agricultura ecologică este o activitate care impune  anumite restricții. În acest sector nu pot fi folosite îngrășăminte chimice de sinteză pentru fertilizarea solului și nici pentru combaterea bolilor și a dăunătorilor. Din acest punct de vedere, fermierii trebuie să găsească alte soluții care sunt admise pentru a desfășura o activitate de producție în sectorul agricol ecologic”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.

Fermierii care practică agricultura ecologică vor beneficia de un sprijin total de 550 de milioane de euro în perioada 2021-2027, prin Planul Național Strategic. Practic, sumele pe care România le va primi prin noua Politică Agricolă Comună, pentru eco-scheme, vor fi direcționate, într-un procent considerabil, către agricultura ecologică.

În etapa de producție la fermă în domeniul agriculturii ecologice, se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri și derivatele acestora), a fertilizanților și pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor și regulatorilor de creștere, hormonilor, antibioticelor.

În etapa de procesare a alimentelor, se restricționează folosirea aditivilor, a substanțelor complementare și a substanțelor chimice de sinteză folosite la prepararea alimentelor ecologice.

(Dănuț CIOBANU)

 

Exit mobile version