Est News

Șantierele nu se închid! Ministerul Dezvoltării a făcut plăți de peste 13 milioane de lei pentru proiectele PNDL

de Dănuț CIOBANU 

Pe lângă sumele acordate pentru calamitățile naturale, UAT-urile din județul Vaslui au primit bani și pentru lucrările realizare prin PNDL. În data de 17 septembrie 2021, Ministerul Dezvoltării a făcut plăți de peste 13 milioane de lei pentru comunitățile locale. Astfel, proiectele pe care mulți primari le vedeau în pericol de a fi sistate au primit finanțare, iar investițiile vor fi finalizate conform termenelor asumate de constructori.

În data de 17 septembrie 2021, Ministerul Dezvoltării a virat suma de 395.254.002,88 lei, în vederea decontării facturilor pentru 539 de obiective de investiții realizate prin etapele I și II ale Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Astfel, pentru etapa I, a fost achitată suma de 46.071.759,47 de lei pentru 63 de obiective, iar pentru etapa a II-a a programului, au fost decontate facturi în valoare de  349.182.243,41 de lei pentru 476 de obiective.

Județul Vaslui a primit în total suma de 13.010.556 lei lei, din care comuna Dragomirești a primit 920.249 lei, Zorleni – 274.244 lei, Pungești – 378.473 lei, Stănilești – 604.607 lei etc. Și Consiliul Județean a primit sume pentru patru proiecte de investiții pe care le derulează prin PNDL, cea mai mare alocare ridicându-se la 1.835.015 lei.

În ultimele luni, tot mai mulți primari din județul Vaslui s-au arătat îngrijorați de modul în care se derulează plățile prin intermediul PNDL, exprimându-și temerea că multe șantiere vor fi închise din cauza lipsei de finanțare.

La nivelul județului, cauzele pentru care firmele de construcții nu mai respectă graficele de lucru sunt multiple. Pe de o parte, plata facturilor din cadrul PNDL se face foarte greu. Pe lângă faptul că banii vin cu întârziere de la Ministerul Dezvoltării, o altă mare problemă este reprezentată de prețurile din sectorul construcților care au crescut foarte mult. Spre exemplu, fierul beton de la un preț de 2,70 lei/kilogram acum a crescut la 5 lei/kilogram, în timp ce metrul cub de cherestea a crescut de le 600 de lei la circa 1.400 de lei. Mai mult, dacă pe piața liberă un metru pătrat construit ajunge la circa 1.000 de euro, contractele licitate cu Ministerul Dezvoltării prevăd un preț de 500-600 de euro/metrul pătrat.

„Constructorii se mișcă lent. Am avut nenumărate discuții cu ei. Dar ținând cont de toate aceste lucruri cu care firmele se confruntă, de aici vine și lentoarea în execuția obiectivelor de investiții. Dacă se continuă în acest ritm toți constructorii intră în faliment. Îmi este teamă că proiectele vor rămâne așa”, a spus Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești.

Comuna Dragomirești are patru investiții în domeniul școlar finanțate prin PNDL 2. Cele patru proiecte vizează demolarea și construcția unei școli noi în satul Popești, reabilitarea școlii din satul Poiana Petrei, reabilitarea școlii din satul Doagele și reabilitarea școlii din satul Rădeni.

„Noi am predat școlile în lucru, iar copii învață în niște condiții care mă îngrijorează, dacă se opresc aceste șantiere. Ce vom face cu copiii? Părinții au suportat până acum și au acceptat ca acești copii să învețe în niște condiții inumane. Dar nu se mai poate continua așa. Copiii merg kilometri pe jos pe drumuri desfundate de inundații, iar în locațiile unde învață nu au condiții. Trag un semnal de alarmă pentru a găsi rezolvarea la aceste probleme”, a mai spus Dănuț Iacob.

Exit mobile version