Est News

Pandemia de COVID-19 a stimulat absențele nemotivate. Peste 700 de familii și-au pierdut alocația de susținere

de Dănuț CIOBANU 

Aproape 4.000 de elevi din familiile benefiare de alocație pentru susținerea familiei au înregistrat absențe în semestrul al II-lea al anului școlar 2020-2021. În consecință, Agenția Județeană de Plăți Vaslui a suspendat și diminuat de la plată nu mai puțin de 749 alocații pentru susținerea familiei. Unul din obiectivele acordării alocației urmărește stimularea frecventării cursurilor unei forme de învățământ.

În plină pandemie de coronavirus, tot mai mulți elevi din județul Vaslui au contabilizat absențe nemotivate. Astfel, pentru semestrul al ll-lea al anului şcolar 2020-2021, din numărul total de copii de vârstă şcolară din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, un număr de 3.975 de elevi sunt înregistraţi cu absenţe nemotivate. Situația absențelor nemotivate a fost transmisă de către Inspectoratul Şcolar Judeţean către Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui.

În urma importării absenţelor nemotivate, AJPIS Vaslui a procedat la diminuarea/suspendarea drepturilor la alocaţie de susţinere a familiei, după cum urmează: 394 de alocaţii pentru susţinerea familiei au fost suspendate de la plată, iar pentru 355 de familii au fost operate diminuări ale cuantumului alocaţiei de susţinere.

Alocația pentru susținerea familiei se acorda în condițiile în care familiile care au în întreținere copii, realizează venituri nete lunare pe membru de familie de până la 530 de lei și nu dețin nici un bun din lista acelor bunuri care conduc la excluderea acordarii dreptului.

În esență, aceasta lista cuprinde clădiri – spații locative în afara locuinței de domiciliu, autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani, autocamioane, tractor, combină, suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare neta de producție anuală depașește 2.500 euro.

Alocația pentru susținerea familiei a fost instituită prin Legea nr. 277/2010 și se adresează familiilor ce au în îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani și realizează venituri mai mici decât valoarea unui prag stabilit de lege. Unul din obiectivele acordării alocației de susținere urmărește stimularea frecventării cursurilor unei forme de învățământ.

 

Exit mobile version