Est News

Premierul Florin Cîțu îi ajută din nou pe primarii vasluieni. Edilii vor primi 258 milioane de lei

de Dănuț CIOBANU 

Premierul Florin Cîțu continuă să aloce în teritoriu fonduri pentru susținerea UAT-urilor. După ce în județul Vaslui au fost virate sume consistente pentru calamități și plățile lucrărilor realizate prin PNDL, edilii vor primi o nouă tranșă de bani. Premierul a cerut primarilor să precizeze ce nevoie de fonduri au până la sfârșitul anului. Suma solicitată se ridică la 258 milioane de lei.

Prefectura Vaslui a transmis la Guvernul României lista cu fondurile solicitate de primari pentru salarii, plata facturilor, cheltuielile cu asistenţa socială sau diferite proiecte pe care le au în derulare şi pentru care nu au fonduri. În total, suma cerută de edilii vasluieni se ridică la 258.086.000 lei. Cea mai mare sumă solicitată de 80.098.000 lei a fost formulată de municipiul Vaslui, în timp ce comuna Stănilești a ceut cea mai mică sumă în valoare de 31.000 de lei.

„Toate aceste sume reprezintă necesarul de fonduri până la sfârșitul acestui an. Plățile vor fi realizate din Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului. Noi am transmis lista cu cererile de bani și urmează să se facă o analiză pentru a stabili sumele care vor fi aprobate pentru fiecare UAT. Au solicitat bani Consiliul Județean și cele 86 de UAT-uri ale județului”, a spus Mircea Gologan, subprefectul județului Vaslui.

Banii sunt destinați pentru cheltuieli curente, urgenţe (salarii, asistenţă socială, facturi pentru utilităţi, executare silită, alte tipuri de cheltuieli care nu se încadrează în prevederile art. 20 din OUG nr. 97/2021 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2021) şi pentru cofinanţarea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile sau programe naţionale. Solicitările au fost trimise la Guvern în data de 27 septembrie 2021. Plățile vor fi făcute din Fondul de Rezervă, care a fost majorat de la 800 de milioane la 1,89 miliarde de lei la rectificarea bugetară de la jumătatea lui septembrie.

Aprobarea foarte târziu a bugetelor comunităților locale în acest an afectează serios dezvoltarea UAT-urilor vasluiene. Primarii susțin că foarte mult timp au putut lucra doar pe bugetul din anul trecut, ceea ce nu le-a permis să finanțeze demararea noilor investiții.

„Ne-a afectat și ne afectează în continuare faptul că bugetul a fost aprobat târziu. În primele luni ale anului am putut face plăți doar pentru investițiile vechi. Normal că ne-a afectat, deoarece pentru investițiile noi nu am făcut aceste plăți. Și în prezent ele sunt întârziate și nu suntem credibili în fața cetățenilor care ne dau ajutorul, a firmelor de consultanță, proiectare etc. Normal că ne-a afectat!”, a spus Ioan Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești.

Cât privește necesarul de fonduri pentru continuarea proiectelor de dezvoltare situația este similară cu cea din anul trecut. În general primarii au nevoie de resurse mult mai consistente pentru a-și susține proiectele propuse.

„Mulți primari din comunele cu un număr mic de locuitori se plâng că nu o să le ajungă banii”, a spus Toader Dima, primarul comunei Berezeni.

 

Exit mobile version